326/365

Syksyn värit ja valot meri- tai järvimaisemassa ovat suuresti ihailemiani. Niihin voi pysähtyä pitkäksi toviksi ja kuvata rauhassa, kunnes illan hämärtyessä ja viileän pyrkiessä iholle havahtuu haaveiluunsa.

Mukava paikka tavoittaa näitä tunnelmia ovat lintutornit, joita on nykyään mukavan runsaasti. Lintutorneista aukeaa useasti aika laaja maisema. Marraskuussa näkee edelleen myös monia lintuja tuossa maisemassa; ja yksittäisinä päivinä näitä kaikkein jännittävimpiä valoja.

Joskus kun kaivan näitä kuvia arkistosta erityisesti lokakuulta ja marraskuulta, hämmästyn sävyjen runsaudesta, osin voimakkuudesta ja värien syvyydestä ja joskus taas pastellin pehmeydestä. Syksyinen maisema näyttää sävyjä alhaalta ”mullasta”, rantaniityiltä, veden pinnalta, taivaalta ja pilvistä, koko kuva-alalta. Syksyn sävyt täyttävät kuvan laajemmin kuin yleensä kesällä.

Kuvan ääreen voi toistuvasti pysähtyä ja nauttia maisemasta. Voi melkein tuntea väreissä syksyn tuoksunkin tai kuulla aivan hiljaisen tuulenhenkäyksen. Voi antaa ajatuksen lentää vapaana. Siihen on tilaa tänään, näin kovin harmaana päivänä.

iltaruskomaisemasyksyn valotvuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.