Onko kinkulla väliä? On sillä, mietin. Jos kinkku hankitaan, sen pitää olla luomua. Luomusikalat ovat tehosikaloita väljempiä ja ja niissä eläimillä on mahdollisuus tonkimiseen, pesänrakennukseen ja ulkoiluun.

Haeskelin netistä tietoja luomusikaloista ja osuin Oikeutta eläimille -järjestön sivuille. Siellä oli videokuvaa eräästä eteläsuomalaisesta luomusikalasta.

Mitä ihmettä? Nämä luomusiat ovat purreet toistensa saparot poikki turhautuneina. Eikö luomusikalassa possuilla olekaan mahdollisuutta sikamaiseen käyttäytymiseen?

”Elämä luomusikalassa ei tarkoita sialle oikotietä onneen”, järjestöstä viestitään. ”Olennaista luomussa on ennen kaikkea se, että eläimille syötettävä rehu on luomua.”

Harmillista. Viime kädessäkö tässäkin on kyse vain siitä, että ihmiset saavat puhtaampaa ruokaa?

Mitä mieltä Luomuliitto on paljastuksesta?

Liitto ei hätkähdä. ”Purruista hännistä huolimatta videolla käyskentelee rauhallisia ja hyvin ravittuja possuja, joilla ei näytä olevan ahdasta”, se lausuu. ”Hännänpureskelu on tiedostettu ja sen syytä selvitetään.”

Luomuliiton mukaan on ikävää, että sinänsä hyvää asiaa eli eläinten oikeuksia ajava yhdistys ottaa niin jyrkän kannan luomukotieläintuotantoon ja vie kuluttajilta mahdollisuuden valita lautaselleen eettisiä kotieläintuotteita.

Minä sanoisin, että eettisempiä.

Kaikenlaista nähneenä olen näet sitä mieltä, että luomusikalassa eläimillä on huikeasti paremmat olot kuin tehosikaloissa.

Päätepiste on sekä tehoilla että luomuilla sama, mutta elämän laadussa on eroa.

joulukinkkuluomusika

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.