Ensin isketään kiinni varomattomaan lieroon, varotaan katkaisemasta, vaikka pidetään kireällä. Kuvat: Samuli Haapasalo

107/365

Meriharakan ulkonäkö on aika erikoinen. Meriharakalla on valtavan vahva oranssinpunainen nokka, ”porkkananokka”. Kahlaajaksi se on muutenkin vahvarakenteinen ja kooltaan aika iso. Se on äänekäs ja huomiota herättävä. Munia meriharakalla on kolme, kun kahlaajilla melkein aina on neljä. Meriharakat parittelevat satoja kertoja ennen munintaa. Toisin kuin muut kahlaajat meriharakka ruokkii poikasia.

Sopiva nokan ote taitaa johtaa siihen, että liero kiemurtelee itsensä ulos mullasta.

Meriharakka on hyvin pitkäikäinen kahlaaja, vanhin tunnettu eurooppalainen meriharakka oli 43 vuotta, Suomessa rengastettu melkein 24 vuotta. Toisaalta meriharakka pesii ensi kerran vasta noin 7 vuoden ikäisenä! Sekin on poikkeuksellista, että meriharakkaa tavataan kaikilla mantereilla Etelämannerta lukuunottamatta!

Meriharakan muutto Suomessa on kahtalainen. Suomessa pesivät jo melskaavat rannoilla, ensimmäiset tulevat hyvin varhain. Toki osa on vasta tulossa. Pohjois-Norjan vuonoillekin ne muuttavat jo huhtikuun alussa.

Nopea irrotus ja vielä nopeampi isku ja liero on kokonaan nokassa.

Vielä pohjoisemmaksi muuttavat meriharakat lentävät komeissa parvissa toukokuussa kohti koillista Suomenlahtea myöten ja Etelä-Suomen ylitse.

Jos haluat Helsingissä etsiä meriharakan juuri nyt, mene vaikka Katajanokan nurmikoille. Meriharakka saattaa huudella ja pesiäkin myös tasakattoisten talojen katoilta muissakin rannikkokaupungeissa. Meriharakan pesiminen merenrannikon lisäksi suurilla sisäjärvillä on myös lisääntynyt.


Ja tässä meriharakka enää vain heilauttaa onnistuneesti napatun makupalan alas kurkustaan.

meriharakkamuuttovuosi luonnossa