35/2020

Olin ottamassa maisemakuvaa Varanginvuonolla Nessebyn kirkon niemessä kohti nousevaa aurinkoa ja veden pinnassa liikkuvaa usvaa. Kuva-alalle ilmestyi äkkiä yli puolen sadan merisirrin parvi. Nopea täsmennys tarkennuksen ja rajaukseen ja pari kuvaa.

Merisirrin voi löytää melkein miltä rannalta tahansa Varangin talvessa, kaamoksen alla, kaamoksen aikana ja heti sen jälkeen ja vielä pitkälle kevääseen ennen kuin linnut siirtyvät pesimään ylemmäs maastoon, ja ties mihin saakka lentävätkin, ehkä Huippuvuorillekin.

Lintu on hyvin sitkeä, oikeastaan myös varsin erikoistunut. Vuorovesi huuhtelee kuusin tunnein ylös ja kuusin tunnein alas ja tuo välillä esiin rakkolevät ja syötävää. Ja veden ollessa korkeimmillaan merisirrit etsivät syötävää lumen ja veden rajalta, aivan kapealta jäätyvältä rantasuikaleelta. Sirrit ovat täällä myös koko kaamosajan.

Ääriolosuhteitten lintu

Joskus parvet ovat satapäisiä. Nessebyn kirkolla on yleensä suurimmat määrät, useampia satoja, puolen tuhattakin merisirriä. Pikkuparvia on pitkin rannikkoa siellä täällä.

Merisirriä talvehtii myös Suomenlahden karuilla ulkoluodoilla ja saarilla.

Varanginvuonon talvehtivan merisirrikannan määrä nousee vähintään nelinumeroiseksi, ehkäpä viisinumeroiseksikin.

Kevät koittaa aikanaan

auringonnousukaamosmerisirriNessebysumuVaranginvuonovuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.