65/365

On se aika, jolloin peltojänikset eli rusakot ja metsäjänikset ovat hyvinkin aktiivisia – myös pihan laidassa ja puutarhassa. Jos nuoret puut ja pensaat on asianmukaisesti suojattu, on hauska seurata jänöjä ikkunasta. Kauas kantava taskulamppu on oiva apuväline jänisten etsimisessä. ”Hankipojatkin” voivat olla kohta jo tulossa.

Aamuvalo osuu pihalla piileskelevän rusakon turkkiin.

Rusakko on aina harmaanruskea, sen talvikarva on vain hieman kesäistä vaaleampi. Metsäjäniksellä on haasteena erityisesti pitenevän, lumettoman syksyn aikana, että se on jo ehtinyt saada valkean karvansa. Valkoinen on talvella hieno suojaväri, mutta syksyllä varsin altis erilaisille saalistajille.

Vaikkakin metsäjänis nimensä mukaisesti viihtyy enemmän metsissä ja rusakko peltomaisemissa,  metsäjänis on joutunut osin väistymään tulokkaan, vahvemman ja suuremman rusakon tieltä,  Rusakkokoiras ja metsäjänisnaaras voivat saada myös lisääntymiskykyisiä poikasia.

Paras aika jänisten tarkkailuun on aamu- ja iltahämärissä. Tämäkin kuva on pihalta.

Pikku vihje vielä jänisten näkemiseen puutarhassa. Kun leikkaat nyt maaliskuulla omenapuita, kokoa vesipiipat eli ohuet vuosikasvuvesat sopivaan paikkaan jänikselle, mutta älä jätä niitä omenapuiden juureen. Kuivaa heinää ja kauraa voi myös kokeilla hangella, jos ei asu Helsingissä alueilla, joille kani on levinnyt eikä halua houkutella sitä puutarhaan.

metsäjänisRusakko eli peltojänisvuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.