64/365

Talitiainen on erityisesti talvella ihmistä lähellä. Jouluna sille on varmasti vuosisatoja pantu suolaton läskinpala tarjolle. Ehkäpä laskiaisenakin, joka on kuitenkin ollut ainoa juhla loppiaisen ja pääsiäisen välillä niin ennen kristinuskoa kuin sen aikanakin. Loppiainen on aloittanut härkäviikot. Kun siirryttiin paastonaikaan – ankarat olosuhteet ja niukkuus ovat kyllä vanhaan aikaan muutenkin olleet kevättalvella vastassa ilman mitään paastoa – ehkäpä vanha läskinpala on kuitenkin liiennyt tinteillekin.

Joka tapauksessa talitiainen on usein hakeutunut pihapiiriin talveksi, ehkä löytänyt lämpimämmän yöpymiskolonkin talon, navetan tai saunan rakosista. Tintti on vielä laskiaisena pihapiirissä. Niin kuin tänäkin laskiaispäivänä. Ja osa talitinteistä tietysti pesii pihapöntössä.

Jos katselee talitiaisen liikkeitä, se on kuitenkin nyt myös jo siirtymässä metsiin. Sen huomaa metsäruokintapaikoilla, joilla kevättalvisin käy talitiaisia aivan olennaisesti enemmän kuin sydäntalvella, usein useampikertaisesti.

Hauskaa laskiaista talitiaiselta!

laskiainentalitiainenvuosi luonnossa

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi