36/2023

Aamun äänimaisemassa kuuluvat taas vahvasti kurkiparvien huudot. Kurjet ovat kerääntyneet pikkuhiljaa kasvaviin parviin. Nuorten luppokurkien kesäparvet ovat saaneet vähitellen elokuulla seurakseen lentokykyiseksi ehtineitten poikasten perheryhmiä ja vanhoja kurkia. Perheet pysyvät näissä parvissa omina kolmen neljän linnun ryhminään.

Vaikka kurkien päämuutto osuu keskimäärin syyskuun kolmannelle viikolle, muutto alkaa jo elokuussa ja jatkuu vähitellen hiljentyen usein lokakuun lopulle saakka.

Niin kesäparvet kuin muuttajatkin lentävät aamuisin yöpymispaikoiltaan ruokamaille ja illalla yleensä hämärään mennessä takaisin, ellei aurinkoinen muuttosää termiikkeineen ja sopivine tuulineen houkuttelekin kurkia taas jatkamaan muuttoa.
Auringonnousun aikaan ja vähän sitä ennen eli tällä hetkellä noin kuuden aikaan aamulla on hyvä olla lintutornissa tai aukeassa maisemassa tarkkailemassa aamulentoa.

Illalla kurkiparvet kerääntyvät usein eri ruokamailtaan kokoon isoille aukeille ja rantaniityille tuntia paria ennen yöpymistä. Siitä jatketaan sitten yöpuulle. Kurkien kokoontumisesta avautuu hieno mahdollisuus seurata näiden parvien touhuja ja sosiaalista käyttäytymistä. Parvia häiritsemätön tarkkailupaikka löytyy usein lintutornista tai lintujen kokoontumispaikkaan nähden riittävällä etäisyydellä olevalta pikkutieltä.

Kurkien yöpymispaikkojen on tärkeää olla petonisäkkäiltä suojassa, mieluiten veden ympäröimänä. Merelliset yöpymispaikat saattavat vaihdella vedenkorkeuksien mukaan, vaikka ovatkin muuten vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen samoja. Järvien saarten rannat tai suurten suoaukeiden lampareikot ovat parhaita yöpymiseen sisämaassa.

Kurjet siirtyvät yöpymään ja taas pelloille vuodesta toiseen hyvin usein aivan samoja reittejä. Kuitenkin tuulet ja eri sääilmiöt sekä ajankohtaisten ruokapaikkojen löytäminen vaikuttavat helposti kilometrin kaksikin suuntaansa reitin päivittäiseen valintaan. Niinpä monasti menee pitkä aika reittien löytämiseen. 

Erityisesti ensimmäisten parvien saapuessa aamulla kohti lintutornia kannattaa olla hiljaa ja huomaamattomasti paikallaan. Muut jo horisontissa lähestyvät parvet valitsevat usein aivan saman reitin, minkä ensimmäinenkin.

kurkiparvien kerääntyminensyysmuuttovuosi luonnossa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.