35/2023

Pikkukiljukotka istui ja vieläpä erikoisen kauniilla paikalla kuusessa, uuden sadon runsaiden, punaisten käpyjen ympäröimänä. Selitys löytyi hetken päästä. Pikkukotkalla oli kynsissään kontiainen, jonka se oli ilmeisesti juuri pyydystänyt pellonlaidassa. Tässä oli hyvä syödä! Näin pääsee lintuja näkemään lähinnä unissa.

Kuvassa näkyy myös pikkukiljukotkan kesäkuun alussa pyydystämä kontiainen.

Olen havainnut aiemminkin kontiaisen pikkukiljukotkan saaliina. Kontiainen on sopivan kokoinen ja Virossa niitä piisaa muhevassa mullassa. Pikkukiljukotkan nimi viroksi on väike konnakotkas, mikä tarkoittaa suomeksi pientä sammakkokotkaa. Jokien rantaluhdilla ja kosteikoissa sekä tuoreissa metsissä ja niityillä elää sen toinen tärkeä ruokalaji, erilajiset sammakot. Sammakkolajeja on enemmän kuin Suomessa. Lisäksi pikkukiljukotkalle maistuvat hyönteiset ja esimerkiksi sisiliskot.

Vasta kun rekka ajoi äänekkäästi paikan ohi, pikkukiljukotka nousi siivilleen, mutta se ehti sitä ennen ruokailla.

Linnun nimessä ”pikku” selittyy sillä, että on myös kiljukotka, hieman pikkukiljukotkaa isompi. Nämä kaksi lajia on kuitenkin hyvin vaikea erottaa toisistaan. Mutta kun kiljukotkia pesii Virossa 5 – enintään 10 paria, pikkukiljukotkia sen sijaan pesii 600–700 paria. Ja vielä on se haaste lintujen määrittämisessä, että monasti kiljukotka pariutuu pikkukiljukotkan kanssa ja syntyy lajien hybridejä kiljukotkia. Itse olen kohdannut vain kerran varmuudella määritetyn kiljukotkan, siitä oli saatu DNA pesäpoikasena ja linnulla oli lähetin selässä sekä renkaat jalassa. Siitä on parin vuoden takaa blogikin.

Pikkukiljukotka saattaa olle varhemmin kuulunut Suomessakin pesimälajistoon. Nyt niitä näkee harvinaisena kiertelemässä. Ja joukossa voi hyvinkin olla hybridejä. Kiljukotkia on havaittu Viron lajien runsaussuhdetta paljon useammin. Kaikki ovat tuiki harvinaisia Suomessa. Eniten pikkukiljukotkia pesii Viron keski- ja eteläosissa, mutta levinneisyys kattaa koko Viron – saaria yleensä lukuunottamatta. Alla oleva on eri yksilö kuin edellä, kuvattuna myöhemmin kesällä sekin pikkukiljukotkalle tyypillisessä ympäristössä eli saalista kyttäämässä pellolla.

kontiainenpikkukiljukotkavuosi luonnossa

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.