Tavallisesti lähdemme retkelle vain oman pesueen tai kavereiden kesken. Usein kyllä katson, mitä järjestettyjä retkiä on tarjolla, mutta juuri koskaan en saa ilmoitettua meitä mukaan. Talvilomalla Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry ja Lapinlahden Lähde organisoivat lasten talvilinturetken Lapinlahden puistoon ja Hietaniemen hautausmaalle. Kerrankin ilmoittauduin ajoissa! Olisimme toki voineet retkeillä keskenämmekin, mutta järjestetyn linturetken innoittamana jaksoimme matkata lähiretkimaastoja kauemmas.

Lapinlahden alue oli lumiasussaan satumaisen kaunis, eikä pieni pakkanen nipistellyt varpaita liikaa. Talviruokintapaikoilla kävi kuhina. Varsinkin sini- ja talitiaisia, mustarastaita, varpusia ja pikkuvarpusia oli paljon liikkeellä. Hautausmaan kulmalla tiaiset päästivät ohikulkijat hämmästyttävän lähelle. Hiiripöllöä ei hautausmaalla tällä kertaa näkynyt, mutta havaitsimme sen sijaan yksittäisen käpytikan, keltasirkun, kottaraisen ja peipon. Olipa puistoalueella liikkeellä hiihtävä lehmäkin!

Opetan itsekin lapsille niitä eliölajeja, joita tunnen. Retkioppaiden kertomana tieto tuntui kuitenkin jäävän paremmin lasten mieleen, ja täytyy myöntää, että opinpa itsekin jotain uutta. Jatkossa saatan erottaa ruskealakkisen pikkuvarpusen harmaalakkisesta varpusesta. Retkellä hauska lisä oli myös retken lopussa leikitty lintuhippa – unohtamatta eväitä, joita jäimme syömään retken päätyttyä.

Ainakin kunnat, Luonto-Liiton piirit, Suomen luonnonsuojeluliiton paikallistoimijat ja BirdLifen Suomen jäsenyhdistykset järjestävät ympäri Suomea lukuisia opastettuja luontoretkiä, joista monet sopivat myös perheille. Pesueen lapset suosittelevat lämpimästi. Oli kuulemma tosi kivaa.

kiikaritLapinlahden LähdeLapinlahtilintujen talviruokintalinturetkiruokintapaikkaSuomen luonnonsuojeluliittotalvilinnuttalvilomaTringa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.