Alkaneen vuoden kunniaksi päätin listata, mistä saan ideoita pesueemme retkiin. Meillä on aina mielessä monta syytä lähteä luontoon, ja muun muassa Retkihaaste-listoista ja Metsäemon blogista löytyy lukuisia hyviä syitä lisää. Vinkkejä hyvistä retkikohteista etsin kuitenkin jatkuvasti.

Oli kyseessä sitten lähelle tai kauemmas suuntautuva retki hyödynnän suunnittelussa paljon Google Mapsia. Satellittikuvista näkyy hyvin metsät ja vesistöt sekä tarvittaessa alueen palvelut. Esimerkiksi pyörämatkan Porvoon Emäsaloon ideoin suurelta osin Google Mapsin avulla.

Kartalla näkyy meidän lähiluontokohteita. Nuoli näyttää, missä metsässä suurin osa tämän postauksen valokuvista on otettu.

Käytän retkien suunnittelussa paljon myös muita verkkosivustoja sekä blogeja kuten

Lisäksi kuntien verkkosivuilta löytyy yleensä tietoa alueen luonnosta. Esimerkiksi puolison kotikunnan Tervolan sivuilta löytyy luontokohteet, joista tavoitteena on vielä joku kerta kiertää Kätkävaaran luontopolku.

Retkipaikka ja monet muut verkkosivustot auttavat retkien suunnittelussa.

Kirjoja hyödynnän retkien suunnittelussa ehkä turhankin vähän. Yksi suosikeistani on Jouni Laaksosen Lapsiperheen retkeilyopas. Siitä löysin aikanaan vinkin minisyyslomaan Aulangolla ja poimin tulevaisuutta varten talteen idean retkestä Joutsijärven retkeilyreitille. Haluaisin saada käsiini myös Joel Aholan ja Jouni Laaksosen kirjan Suomen autiotuvat – kämpät ja kammit saaristosta tuntureille, Ossi Määtän Kevytretkeilijän oppaan sekä Jussi Iltasen Löytöretkiä Helsingin seudulle.

Jouni Laaksosen Lapsiperheen retkeilyopas on loppuunmyyty, mutta sen voi lainata kirjastosta.

 

Netin ja kirjojen lisäksi kerään retkivinkkejä talteen myös sosiaalisesta mediasta ja kavereilta. Näin olen löytänyt muun muassa seuraavat retki- ja matkakohteet:

Suuri osa näistä on vielä itseltäkin kokematta, ja listaa pitää selvästi täydentää Pohjois- ja Itä-Suomen osalta. Otan siis mielelläni vinkkejä vastaan mielenkiintoisista retkikohteista.

Antoisaa retkeilyvuotta meidän koko pesueelta!

retkikohteetretkivinkit

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.