Olin kuullut paljon Seilin saaresta Turun yliopistossa biologiaa opiskelleilta ystäviltä. Seilissä nimittäin toimii Turun yliopiston alainen Saaristomeren tutkimuslaitos. Vasta nyt kuitenkin pääsin saarelle itse ensimmäistä kertaa, kun ystäväperhe houkutteli meidät mukaan syyslomaretkelle Seiliin. Loppusyksyn tunnelma, saaren luonto, rakennukset ja historia sekä syyslomaviikolle sattunut kansainvälinen maisemapäivä innoittivat minut kuvaamaan erityisesti saaren maisemia.

Retkeilijöille Seili tarjoaa upeaa metsä- ja rantaluontoa, perinnemaisemia sekä kulttuuriymäristöä. Lisäksi mielikuvistusta ruokkii saaren historia sairaalasaarena. Seilissä toimi jo 1600-luvulla spitaalihospitaali ja myöhemmin mielisairaala aina vuoteen 1962 saakka. Nykyään vanhat sairaalarakennukset ovat Saaristomeren tutkimuslaitoksen ja matkailuyrittäjän käytössä. Ystäväperhe majoittui 1800-luvulla rakennetun päärakennuksen yhteydessä olevaan Portin päätyyn. Meidän pesue puolestaan nukkui pihapiirin vanhassa hirsirakennuksessa, Fyyrissä.

Survival- eli selviytymisleikit ovat yhä etenkin esikoiselle tärkeitä. Hänelle ja muille lapsille kahden vuorokauden reissun ohjelmaksi olisikin riittänyt majojen rakentaminen ja puissa kiipeily. Etukäteen pohdimme, kuinkahan majapuuhat onnistuvat, sillä suurin osa Seilistä on luonnonsuojelualuetta, jossa on kiellettyä ”ottaa taikka vahingoittaa sieniä, puita, pensaita tai muita kasveja tai niiden osia”. Onneksi läheltä majapaikkaa, luonnonsuojelualueen ulkopuolelta löytyi sopiva pieni metsikkö majojen rakentelua varten. Sinne pystyimme päästämään lapset myös keskenään silloin, kun aikuiset halusivat tehdä ruokaa tai levätä sisätiloissa.

Eväiden houkuttelemina saimme lapset onneksi liikkumaan saarella vähän laajemminkin. Kävelimme muun muassa lähes koko saaren pohjoisosan luonnonsuojalueen metsien, kallioiden ja rantojen ympäri sekä tutustuimme Seilin kirkkoon ja Kirkkoniemeen.

Jo kaksi päivää saaristomaisemissa irrotti mielen ja ruumiin arjen stressistä, ja yöuni maistui pimeässä ja hiljaisessa ympäristössä. Kesällä Seilissä on ilmeisesti matkailijoita usein ruuhkaksi asti, mutta sesongin ulkopuolella saaressa ei juuri muihin törmää. Majoituspalvelut ja yhteysalus toimivat ympäri vuoden, joten suosittelen Seiliä lämpimästi syys- ja talvikauden retkikohteeksi. Turun suunnasta linja-autolla pääsee lähes Nauvon vierassatamaan saakka eli meidän kaltaisten autottomiekin on helppo matkata Seiliin.

kansainvälinen maisemapäiväKirkkoniemiluonnonsuojelualuemajaleikitmajatSaaristosaaristoluontoSaaristomeren tutkimuslaitosSaaristomeriSeilisyyslomaturismiTurun yliopistoyhteysalus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.