Uuden yliopistolain ja yleisten säästöpaineiden alla yliopistot ja niiden oheistoiminnat ovat olleet jatkuvien leikkausten kourissa.

Nyt Oulun yliopiston eläinmuseota uhkaa lakkauttaminen ja jopa puolet ainutlaatuisista tutkimuskokoelmista on hävitysuhan alla. Museon tiloihin ollaan siirtämässä Oulun ammattikorkeakoulua. 880 neliömetrin laajuinen museosali on rakennettu museokäyttöön, joten se soveltuu huonosti muuhun toimintaan ilman kalliita remontteja.

Oulun yliopiston eläinmuseon perinteet juontuvat aina 1700-luvulta, jolloin Johan Julin perusti Suomen ensimmäisen museon Ouluun. Vuonna 1923 perustettu Oulun luonnonystäväin yhdistys jatkoi museotoimintaa ja lahjoitti myöhemmin kokoelmansa Oulun yliopistolle.

Eläinmuseolla työskenteli aikoinaan 7 henkilöä, nyt jäljellä on kaksi. Jos tilaratkaisuilla ollaan vaarantamassa historiallinen museoaineisto, henkilökunnan vähentäminen vaarantaa tämän hetken ja tulevan aineiston käsittelyn, tallentamisen ja tutkimuksen. Kuitenkin juuri pitkäjänteinen seuranta, joka kuuluu museon ydintehtäviin, tarjoaa tärkeää tietoa elinympäristön muutosten ymmärtämiseksi ja päätöksenteon tueksi.

Oulun yliopiston museolla on Heikki Kangasperkon maalaama upea, jopa 57 metriä pitkä dioraama, eli maisemamaalaus. Tämä maalaus muodostaa ekologisen taustan täytetyille eläimille Ruijasta Hankoon niiden luonnollisessa elinympäristössä. Tässä maalauksessa tiede ja taide kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Museo, jossa vuosittain käy 30 000 vierailijaa, on kiinnostava kohde niin oululaisille kuin matkailijoillekin.

Joulukuusta lähtien kerätyllä adressilla on vaadittu, että Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy sekä Oulun kaupunki etsivät ratkaisun, jossa museoaineiston hävittämisestä luovutaan, museosali säilytetään näyttelytilana yleisölle ja sen mahdollisuudet matkailukohteena otetaan täysimääräisesti käyttöön.

Adressin museon pelastamiseksi voi allekirjoittaa tästä linkistä.

Nimiä kerätään ainakin maaliskuun loppuun asti, toimithan siis pian!

Adressi, jonka tähän mennessä on allekirjoittanut yli 2100 henkilöä, on luovutettu Oulun yliopistolle ja muille edellä mainituille osallisille. Allekirjoittajia on Suomen lisäksi 21 maasta.

Adressin kerääjät edustavat Oulun yliopiston biologian opiskelijoita, luonnonsuojelujärjestöjä, tutkijoita, opettajia, valokuvaajia ja taiteilijoita.

 
Teksti: Juha Markkola

adressiEläinmuseoleikkauksetOulun yliopistopuheenvuoro

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.