Kirjaudu Kirjaudu sisään
TILAA LEHTI
KIRJAUDU
TILAA LEHTI
Kirjaudu Kirjaudu sisään

Kastemadot hommissa

Lyijyä luontoon

Syysmetsä

Tänä kesänä olin torvisienten suhteen jo luopunut toivosta; liian kylmä kesä, eivät nouse näillä leveysasteilla pintaan lainkaan. Vieraat kuitenkin vinkkasivat, että luonnonsuojelualueen maastossa oli näkynyt jokusia mustatorvisieniä. Vauhdikkaan mutta mukavan loppuviikon päätteeksi päätin pikaisesti käväistä vilkaisemassa sienipaikkaa.

Puro vesiensuojelussa

Talviunilta herännyt karhu kaatoi hirven

Jään voima

Vaikka Etelä-Suomessa kevät on jo pitkällä, elää suuri osa Suomea vielä talvea. Järvien jää voi olla lähes metrin paksuinen ja lunta riittää hiihtämiseen.

Myrkynkylvöä kaupungeissa

Useamman vuoden ajan olen ihmetellyt, että kuinka kaupungeilla on edelleen varaa törsätä veronmaksajien rahaa turhaan myrkynkylvöön. Liikaa rahaa näyttää edelleen olevan. Ainakin pääkaupunkiseudulla kaupungit myrkyttävät systemaattisesti puistoissa käytännössä jokaisen puun-, lyhtypylvään- ja tolpanjuuren. Tuloksena on luonnoton paljas ympyrä pylvään juurella.

Räystäspääskyjen liikkuva koti

Rottasota

Ihmisen seuralaisista rotta on ehkä sopeutuvaisin. Se on asettunut kaikkialle minne ihmisetkin. Rotta on hampaitaan myöten ihmisen kaltainen; kaikkiruokainen, kestävä, kekseliäs ja kova lisääntymään. Ja rottia on paljon – myös Suomen kaupungeissa.

City-haukka

Kolmekymmentä vuotta saukkopuroilla

Pakkasretki

Marraskuun hiljaisuus

Metsäahma

Kiirunan mustan pyrstön arvoitus

Joululomalla hiihtelin Pallas-Ylläksen kansallispuiston tunturilakia satumaisen kauniissa pakkaslumiympäristössä. Alhaalla laaksoissa pakkanen paukkui kolmessakymmenessä, mutta ylhäällä tunturissa oli puolet lauhempaa. Tunturikoivikoissa ja suonlaidoilla eteen tupsahti useampiakin riekkoja ja paljakan rajalla eräänä päivänä kaksi kiirunaa. Myös pyitä oli kansallispuiston ikimetsissä yllättävän hyvin.

Joutsen rehevöitymishaittojen torjujana

Kreosoottia pohjavedessä

Musta lippalakki

Harajuurten aika

Maakotka palaa takaisin

Voikukan muisti

Kuuden tikkalajin päivät

Myöhäinen pöllöilta

Lumikirppuja ja hippiäisiä

Majavan talvityöt

Saukolla tie merijään alle

Kurjen palelevat jalat

Kuusenneulasnahikas

Vaikka valkeus peittää pääosan Suomesta, on hyvä muistella hetki syksyä ja sieniä. Sienissä on sekä hyödyllisiä, haitallisia, maukkaita, myrkyllisiä, punaisia, keltaisia, hyväntuoksuisia että löyhkääviä. Kuusenneulasnahikas on sienten aatelia vaikka onkin pieni, hento eikä edes värikäs.

Hiiripöllön saaliit

Hiiripöllöjen vaellus on ollut ennätyksellisen runsas. Näitä ”taigapöllöjä” on havaittu eteläisessä Suomessa jo tuhansia ja liikkeellä lienee vielä huomattavasti enemmän. Mutta mitä hiiripöllöt täällä syövät? Tässäpä kaksi hieman epätavallista havaintoa Mäntästä, jossa Markku Saarinen seurasi hiiripöllön saalistusta.

VR:n varikset

Sepelkyyhkyt tammenterhoapajalla

Majavalammella

Idänhepokatti

Patoja ojiin

Pesähakkuita

Lahopuu

Muurain kypsyi ennätysaikaisin