Soiden ennallistamisesta puhutaan ja sitä suojelualueilla tehdäänkin. Enemmänkin soita voisi ennallistaa, sillä epäonnistuneita ojituksia on maassamme vähintään miljoona, ehkä kaksikin miljoonaan hehtaaria. Epäonnistunut merkitsee tässä siis sitä, että puut eivät ole ojituksen jälkeen alkaneet kunnolla kasvaa, eikä niistä soista koskaan synny kannattavaa puuntuottopaikkaa.

Mutta miksi ennallistaa? Yksinkertaisesti siksi, että suot ovat keskeinen osa Suomea, maamme luonnon ja lajiston monimuotoisuutta sekä osa suomalaisuutta. Soita on hävitetty valtavasti, liikaa. Suolajisto on hätää kärsimässä. Soiden tuottamat vesien säätelypalvelut, tulvientorjunta ja valumien tasaus, ovat liiallisen ojituksen seurauksena epäkunnossa. Soiden turpeeseen sitoutunut hiilivarasto purkautuu ja lisää ilmastonmuutosta. Suot ovat myös tärkeitä marjastuspaikkoja ja riistan lisääntymisympäristöjä. Soilla on lukuisia merkityksiä ihmisille ja tietysti myös muille lajeille.

Ennallistaminen on heikompien auttamista, mutta myös itsekästä omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Vaikka soita on hyvin erityyppisiä, vain hieman yksinkertaistaen voi sanoa, että ennallistamalla noin 1,5-2 hehtaaria keskimääräistä suota, voi vähentää ilmakehään päätyviä kasvihuonekaasupäästöjä yhtä paljon kuin keskimääräinen suomalainen vuodessa tuottaa. Ja suon ennallistuessa vaikutus on pysyvä, eli kertautuu sammalen kasvaessa ja kerryttäessä hiilivarastoa (sekä ennallistuksen estäessä turpeen lahoamisen) joka vuosi keskimäärin saman suuruisena. Siis 2 ha suota ennalleen ja vuosittain vähentää loppuikänsä oman päästömääränsä! Ilmainen bisnesidea käyttöön…

Harvempi on vielä ollut itse mukana ennallistamassa suota. Keuruun Pihlajavedellä suo-ojia on padottu talkoissa käsityönä jo kahtena kesänä ja pian kolmannen kerran. Kolmannet talkoot ovat 24.-25.7.2013 (lisätiedot: www.sll.fi/keski-suomi/keurusseutu/soidensuojelu/suotalkoot). Vaikka käsin tehtyä ennallistamista on toisinaan haukuttu piipertelyksi, näyttää se toimivan. Jälki on siistiä ja padot pitävät ainakin muutaman vuoden aikajänteellä pohjaveden tason yllättävänkin hyvin ylhäällä. Jos kasvillisuus ehtii kasvattaa ojanpaikat umpeen ennen patojen pettämistä, ennallistuminen on pysyvää.

ennallistaminensuo

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.