Useamman vuoden ajan olen ihmetellyt, että kuinka kaupungeilla on edelleen varaa törsätä veronmaksajien rahaa turhaan myrkynkylvöön. Liikaa rahaa näyttää edelleen olevan. Ainakin pääkaupunkiseudulla kaupungit myrkyttävät systemaattisesti puistoissa käytännössä jokaisen puun-, lyhtypylvään- ja tolpanjuuren. Tuloksena on luonnoton paljas ympyrä pylvään juurella.

Myrkkyä, jolla kasvillisuus tapetaan, kutsutaan ”orvellilaisesti” kasvinsuojeluaineeksi. Se sisältää todennäköisesti glyfosaattia. Tämä yleisesti käytetty myrkky on ekosysteemissä haitallista. Se on erittäin haitallista myös vesieliöille. Vesiin myrkyt päätyvät sateiden mukana. Esimerkiksi Tapiolan niityillä myrkytetyt pylväänjuuret jäävät säännöllisesti myös sadetulvien nostaman vedenpinnan alle, eli reitti on suora ja nopea. Eikä myrkyistä ihmisellekään ainakaan hyötyä ole, päinvastoin. Elimistöön päätyvä kemikalicoktail on ongelma, vaikka kaikkia sen yhteisvaikutuksia ei vielä tunnetakaan.

Mutta miksi sitten pylvään ja pensaanjuurilta ylipäätään pitää kasvit tappaa? Ilmeisesti menettely on jäänne jostakin viimevuosisadan siistimisvimman kauneusihanteesta. Se on kuitenkin hölmö jäänne, joka joutaa jo kuolla. Pylvään tyvellä, siinä mihin ei isolla leikkurilla pääse, voi aivan hyvin kasvaa pieni heinätupsu, vaikka ihan valtoimenaan. Ei sitä tarvitse myrkyttää tai siimaleikkurilla leikata.

Parhaimmillaan pylväänjuuri kukkii valtoimenaan päivänkakkaraa, mataraa ja muita kauniita kukkia. Ja vaikka siinä kasvaisi ”vain heiniä”, se lisää puiston monimuotoisuutta. Lisääntyvä monimuotoisuus puolestaan parantaa puistokävelyn terveysvaikutuksia, jopa vähentää allergioita.

Myrkynkylvön lopetuksesta seuraa pelkkää säästöä. Tietysti suurin säätö tulee turhan työn välttämisestä. Myös haitallisen kemikaloitumisen vähenemisestä syntyy toisaalla säästöjä. Kasvillisuus lyhtypylvään tyvellä tuo pienen lisäsäästön jopa teknisen toimen kunnossapidolle; koirien pissi ei enää ruostuta pylväitä, vaan lannoittaa niitä ympäröivää kasvillisuutta.

Nyt kun ensi kesään on vielä aikaa, olisi oikea aika heittää oman kaupungin/kunnan päätöksentekoprosessiin aloite siitä, että pylvääntyvien myrkyttäminen tulee vihdoinkin lopettaa. Siinä siis syksyn toimintavinkki.

kasvinsuojelukaupunkimyrkkypuisto

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.