Vaikka valkeus peittää pääosan Suomesta, on hyvä muistella hetki syksyä ja sieniä. Sienissä on sekä hyödyllisiä, haitallisia, maukkaita, myrkyllisiä, punaisia, keltaisia, hyväntuoksuisia että löyhkääviä. Kuusenneulasnahikas on sienten aatelia vaikka onkin pieni, hento eikä edes värikäs.

Kuusenneulasnahikas elää nimensä mukaisesti kuusen neulasilla. Pieni lakki nousee hennon jalan varassa suoraan yksittäisestä neulasesta. Neulanen nousee mukana, jos sientä nostaa varovasti. Juuri rihmaston paikka, neulanen, tekee nahikkaasta erityislaatuisen.

Kuusenneulasten pihkaista massaa pystyy hyödyntämään vain harva laji. Jos kuusenneulasnahikkaita ei olisi, neulaskerros paksuuntuisi metsän pohjalla vuosi vuodelta. Kymmenessä vuodessa sen huomaisi jo jokainen, sadassa edessä olisi katastrofi ja tuhannessa kaikki peittyisi neulasiin. Pieni sieni edustaa hajottajien tuottamia elintärkeitä ekosysteemipalveluita. Ilman näitä luonnon ilmaiseksi tuottamia hyötyjä ihmiskunta ei tulisi toimeen.

Vain vähän liioitellen voi sanoa, että kuusenneulasnahikas on yksi kaikkein tärkeimpiä hyötysienilajeja. Sen rihmasto jatkaa työtään – jos maa ei ole jäässä.

On syytä olla kiitollinen kuusenneulasnahikkaalle. Meidän täytyy oman hyvinvointimme vuoksi myös pitää huolta siitä, sekä tuhansista muista metsäluonnon oudoista otuksista. Tähän tarvitaan voimaa, sillä valitettavasti kaikki eivät vielä tiedosta kuusenneulasnahikkaan kaltaisten merkitystä. Tule mukaan, sinuakin tarvitaan!

Tue luonnonsuojelutyötä!

kuusenneulasnahikaskuusimetsämonimuotoisuus

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.