Matkasin jälleen kerran junalle. Asemalla huomasin juuri paikalle saapuneen Pendolinon keulalla tapahtuvan kummia.

Heti junan pysähdyttyä, keulalle hyppäsi naakka ja pian perässä varis. Mitä ihmettä? On hyvin tunnettua, että västäräkit ja harmaasiepot poimivat autojen keulasta siihen litistyneitä hyönteisiä. Mutta eivät kai junankeulasta niin paljoa hyönteisiä löydä, varislinnut sentään tuon roolin ottaisivat?

Varislinnut ovat oppivaisia, älykkäitäkin. Helppo pikaruoka houkuttaa niitä aina. Hyttyset ja kärpäset ovat kuitenkin uskoakseni liian pientä saalista, vaikka niitä junankeulassa olisi runsaastikin. Mutta lienee selvää, että Pendolinon nokkaan törmää lähes jokaisella Helsinki-Oulu-Helsinki välillä jokunen pikkulintukin. Ehkä raadosta ainakin osia jää kiinni keulan rakenteisiin.

Todennäköisesti joku varislintu huomasi joskus menneisyydessä, että keulassa on helppoa hiukopalaa. Sen jälkeen se kävi tarkistamassa muutkin saapuvat junat. Lopulta muutkin yksilöt huomasivat mistä tuossa uhkarohkeudessa laiturin ihmisvilinän keskellä oikein on kyse. Olipa ensimmäinen keksinnön tekijä varis tai naakka, niin joka tapauksessa toinen laji seurasi toista ja nyt molemmat putsaavat junien keuloja ainakin Helsingin rautatieasemalla – siitäkin huolimatta, että junien keulat jäävät katetulle alueelle ja lintujen pitää tulla lintuperspektiivistä katsoen epämukavan ahtaaseen tilaan.

 

varisvr

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi