86/2020

Näitä kuikan tunnelmallisia ääniä voi kuunnella vaikka kuinka pitkään – varsinkin jos yö on lämmin eivätkä hyttyset liikaa vaivaa. Kuikassa on syvää alkuvoimaa.

Kuikan poikaset ilmestyivät pienelle hämäläiselle kirkasvetiselle järvenselälle jo 9.6.2020, varsin aikaisin, arviolta parin kolmen päivän ikisinä. Kun kuikan hautomisaika on 27 – 30 päivää, on se muninut jo toukokuun alussa. Nyt nuo kuikan poikaset ovat pian kasvaneet vanhempiensa kokoiseksi. Lintukirja kertoo siihen menevän kuitenkin 60 – 70 päivää eli vielä hetken aikaa. Sitten poikaset opettelevat lentämään ja kalastamaan.

Näin ui kuikkaperhe eilen. Toinen vanhemmista kalasti hieman erillään muista.

Elokuulla kuikat kerääntyvät yhdessä rivimäisissä muodostumissa kalastaviin parviin, joissa on usein toistakymmentä lintua. Uusia kuikkatunnelmia on siten odotuksissa myös elokuussa. Tänään jo osuin näkemään 10 kuikan hajaparven lentämässä ja katsastamassa järvenselkää. Kun lasken siihen mukaan tämän perheen, pienellä selällä oli 14 kuikkaa.

Kuikkia pesii Suomessa noin 12 000 – 15 000 paria, mikä on yli kymmenen kertaa enemmän kuin erämaalampien ja suolampareiden kaakkureita.

Kuikan poikaset eilen runsaan kuuden viikon ikäisinä.

kaakkuriKuikkavuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.