Suomen Luonnon verkkotuottaja kehittää suomenluonto.fi-sivustoa ja kirjoittaa sivuille retkivinkkejä sekä arjen havaintoja ympäristöstä, ekologisesta elämäntavasta ja kuluttamisesta.
Viiden kilometrin päässä Helsingin keskustassa, meren rannalla, tyrnipensaat notkuvat oranssina. Hermanninrannan ja Kyläsaaren tyrnit ovat nyt parhaimmillaan. Syrjäisellä paikalla kävelee harvakseltaan ulkoilijoita, mutta puskista on kyllä kerätty, eli muutkin ovat huomanneet nämä piilotetut aarteet.
Tyrnin kerääminen vaatii kärsivällisyyttä, sillä puskat ovat piikkisiä ja marjat tiukassa. Liian tiukassa olevat marjat ovat vielä todennäköisesti raakoja, kypsemmät irtoavat helpommin. Viljeltyä tyrniä poimitaan koneellisesti. Tyrnin hede- ja emikukinnot ovat eri yksilöissä, eli marjoja löytyy vain osasta puista. Marja on oikea superfood, sillä se sisältää suuren määrän C-vitamiinia. Marjaa voi syödä tietysti tuoreeltaan, mutta myös pakastaa ja kuivattaa tai puristaa siitä vaikka mehua.
Kannattaa muutenkin käydä alueella kävelemässä, sillä koko ranta Suvilahdesta Arabianrantaan tullaan rakentamaan ja maisemat muuttuvat tulevien vuosien ja vuosikymmenten aikana valtavasti. Nyt alue on vielä jännittävää ei-kenenkään-maata, jossa voi vaellella ihaillen Vanhankaupunginselälle avautuvia näkymiä Lammassaareen, Viikkiin, Herttoniemeen ja Kulosaareen. Nähtäväksi jää, miten valtavien tyrnikasvustojen käy.
Aiemmin blogissa kirjoitin tyrnipuskista Arabianrannan ja Hermanninrannan alueella, ja kyselin tutkijalta ovatko pensaat villejä. Lue edellinen postaus täältä >>
Tyrnien kerääminen on kärsivällisyyttä vaativaa hommaa. Kuva: Annakaisa Vänttinen
Annakaisa Vänttinen
Suomen Luonnon verkkotuottaja kehittää suomenluonto.fi-sivustoa ja kirjoittaa sivuille retkivinkkejä sekä arjen havaintoja ympäristöstä, ekologisesta elämäntavasta ja kuluttamisesta.
Maapallo ei kestä lentomatkailun nykyistä yhä kiihtyvää tahtia. Keräsin toimituksen blogiin vinkkejä lähimatkailuun. Lue ja inspiroidu vaihtamaan edes yksi lentämistä vaativa lomamatka lähimatkaan Suomessa tai naapurimaissa!
On se aika vuodesta, kun metsässä ja puistoissa on vaikea kulkea törmäämättä puihin. Silmä pysyy maan tasalla kun vihreäksi hörähtänyt piennar ja metsä on täynnä aurinkoa kohti kurkottavia kasveja. Oma innostus villivihanneksiin on vain kasvanut kevään aikana töissä.
Suomen Luonnon toimituksessa käydään usein perusteellisia keskusteluja. Julkaisijana painaa vastuu – miten kertoa luonnosta niin, että lisäämme tietoa ja tätä kautta luonnon arvostusta, mutta emme aiheuta vahinkoa luonnolle?
Laulujoutsen on jäänyt talvehtimaan Oravin kanavaan. Joutsen pärjää kylmälläkin niin kauan kuin ravintoa riittää. Oravin joutsenella ei ole hätää, sillä kyläläiset ruokkivat sitä talvella.