Pikkutikka, vuoden lintu
Pikkutikka kiipeilee ketterästi, myös ohuissakin oksissa, joskus melkein kuin metsätiaiset!
Pikkutikka kiipeilee ketterästi, myös ohuissakin oksissa, joskus melkein kuin metsätiaiset!
Palokärki on ollut minulle aina mitä kiehtovin tikka. Yhtäkään palokärkeä ei lennä ohitse tai koputa puunrungolla, etten kiinnittäisi siihen erikseen huomiota.
Käpytikkaa on nykyään lujasti, pikkulintujen pesinnän kannalta liikaakin.
Valkoselkätikka on tyyliltään ja olemukseltaan salaperäisin.
Harmaapäätikan kromaattisesti laskeva huuto kertoo hienosta metsästä.
Pohjantikka on hämyisten kuusikoiden hiljainen pohjoiseen painottuva tikka.
Tammitikan jos haluaa nähdä, kannattaa mennä Viroon, ehkä se tulee vielä kaakosta tai lahden yli Suomeenkin pesimälinnuksi.
Käenpiikakin on tikka, aivan omaperäinen suvussaan.
Mutta pikkutikka on vuoden lintu.
Se on hyvä valinta.
Kiehtova, pienen pieni, 14 – 17 cm, paino vain noin 25 g, lyhyt ja typäkkä. Koiraalla punainen päälaki, naaraalla musta.
Erotukseksi muista kirjavista tikoista pikkutikalla ei ole ollenkaan punaista alaperässä. Selkä on saman tapaan valkean kirjava ja mustalla kirjailtu kuin valkoselkätikalle.
Pikkutikan pesä on lahoavassa pökkelössä, yleensä aika alhaalla. Lentoaukon halkaisija on noin 40 mm, eli pikkutikan vanhat kolot ovat sopivia monille pikkulinnuille pesäpaikaksi.
Pikkutikan rummutus on samantapainen kuin muillakin tikoilla, mutta hieman hentoisempi ja lyhyehkö. Joskus osuu näkemään pikkutikan hakevan lisää tehoa sähköpylvään pellin palasesta.
Ääni on hennompi kik kik kuin käpytikalla. Ja kii kii kii kii kii kii käheän kimeästä äänisarjasta pikkutikan useimmiten huomaa.
Pikkutikka pesii koko maassa tunturikoivikoita myöten.
Pikkutikan luontaisin elinympäristö ovat järvenrantalehdot. Parasta pikkutikan metsässä on tiivis puusto, siinä on myös osin lahoamassa olevaa puuta, koivua ja leppää jne. Tuollaiset biotoopit ovat vähentyneet. Se on ainakin yksi syy siihen, miksi pikkutikan kanta on laskussa. Uusin Lintuatlas arvioi kannaksi 5000 – 6000 paria, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana on arvioitu tulleen selvästi alas tuosta luvusta.
Kannattaa lähettää havaintotiedot Birdlifelle vuoden linnusta. Ohjeet löydät Birdlifen nettisivuilta.
Seuratkaapa pikkutikkaa, vuoden lintua! Omanlaisensa pikkuruinen tikka.