323/365

Etelä-Suomessa näyttäisi edelleen olevan pikkunisäkkäitä aika runsaasti. Kun kannat vaihtelevat eri puolilla pohjoista ja itää, saattaa pöllöjä lähteä vaellukselle niiltä alueilta, joilta myyrät ja muut pikkunisäkkäät käyvät vähiin. Muuten nälkä yllättää.

Lapinpöllö pyynnillä.

Myös hangen jäätyminen voi ajaa pöllöjä liikkeelle. Kun nyt suojakelillä hangen pinta kastuu, uudelleen pakastuva keli voi jäätää hangen pinnan ja ruoan pyydystäminen vaikeutuu. Toisaalta hanki saattaa sulaa eteläisin ja läntisin osin kokonaankin, jolloin se ei ainakaan vaikeuta pöllöjen saalistamista.

Ainakin neljää pöllöä voi olla liikkeellä. Uljas lapinpöllö on yksi niistä, josta blogin kuvat.

Valkoinen, hyvin harvinainen tunturipöllö jäi tänä syksyllä etelässä suureksi harmiksi auton alle. Hiiripöllöjä voi nähdä istumassa latojen katoilla ja sähkölangoillakin. Varpuspöllö saattaa viivähtää vaikkapa rauhallisessa pihapiirissäkin, jossa on mukavasti puustoa.

Eli kannattaa tarkkailla pöllöjä, josko niitä ilmestyisi kotikonnuille. Pöllöt ovat tosi mielenkiintoisia, aivan omanlaisiaan ilmeikkäitä lintuja. Tarkkaillessa ja erityisesti kuvatessa on muistettava: pöllöt kaipaavat rauhaa myyränpyyntiin. Ei siis koskaan häiriöksi liian lähelle, se on tärkeä mutta samalla helppo sääntö noudatettavaksi.

hiiripöllölapinpöllöpöllöttunturipöllövaellusvarpuspöllövuosi luonnossa

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €