Kissa tepasteli aamulenkiltään sisälle ja parkkeerasi jalkojeni juureen odottamaan rapsutuksia. Kattia silitellessä huomasin sen kupeella pienen mustan eläimen. Sain tämän vikkelän menijän näppeihini ja laskin sen talouspaperille tarkempaa tarkastelua varten.

Paljastui, että kyseessä on puutiainen! Se on kevään ensimmäinen ja aika aikaisessa, sillä normaalisti hämähäkkieläimiin kuuluvat puutiaiset mönkivät esille vasta huhtikuussa.
”Ne lähtevät liikkeelle heti, kun yöpakkaset hellittävät”, sanoo hyönteisasiantuntija Jaakko Kullberg Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Lemmikit levittävät puutiaisia tehokkaasti. Lapset sanovatkin kissaamme punkkibussiksi. Sekä koirat että kissat on syytä tarkistaa jokaisen ulkoilun jälkeen ja poistaa puutiaiset niiden levittämien tautien, borrelioosin sekä aivokuumeen, vuoksi. Puutiaiset tulee hävittää mielellään esimerkiksi polttamalla, eikä heittää luontoon. Takaisin luontoon päästetty, verta pullollaan oleva puutiainen voi synnyttää useita tuhansia pikkupunkkeja.

puutiainen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.