Kesähelteet puskevat päälle juuri kun ajattelit lähteä parin viikon retkelle. Näet jo etukäteen mielessäsi voin madelleen limasienen tavoin pakkauksestaan rinkassa kulkevien tavaroiden sekaan tai margariinin juoksevan liukkaana pitkin kajakin pohjaa. Sulatejuustohan ei kestäisi edes puoleen väliin reissua kasvattamatta tuhtia karvaturkkia. Maapähkinävoi kyllästyttää. Öljyssä on runsaasti energiaa ja se vieläpä säilyisi lämpimässä, mutta on sellaisenaan varsin tylsä ja mauton vaihtoehto. Mitä siis laittaa leivän päälle?

Testasin kolme eri kotona valmistettua ja kuivattua tahnaa Sarekin vaelluksella sekä kesähelteiden melontaretkillä: hummusta sekä linssitahnoja keltaisista ja punaisista linsseistä. Reseptit niihin löydät kirjoituksen lopusta. Linssi- ja paputahnat ovat maukkaita, tuhteja ja terveellisiä vaihtoehtoja perinteisille levitteille. Lisäksi ilman eläinperäisiä ainesosia ja gluteenittomina ne sopivat valtaosalle retkeilijöitä. Ainesosien hinta ei päätä huimaa ja tarvittavat aineet löytyvät suhteellisen helposti pienemmistäkin ruokakaupoista. Nämä säilyvät kesähelteissä, mutta toimivat myös talven pakkasissa. Ota siis vinkit talteen ja testaukseen!

Punaisista linsseistä valmistettu tahna.

Tahnojen kuivatus ja säilytys

Valmista tanhamassa joko lopussa olevien ohjeiden mukaan tai keksi oma reseptisi! Levitä massa ohuelti ja tasaisesti, noin puolen sentin kerrokseksi leivinpaperilla vuorattuun kuivuriin tai uuninpellille. Itselläni on ikivanha kuivuri, jonka lämpötilaa ei voi säätää, mutta siitä huolimatta tahnojen kuivaus onnistui erinomaisesti. Uunissa paras kuivauslämpötila lienee noin 50 astetta.

Hummustahna levitettynä kuivuriin leivinpaperin päälle.

Kun massa on täysin kuivaa, murenna massa mahdollisimman hienoksi rouheeksi tai jauheeksi. Koska en omista perinteistä huhmaretta, käytin murentamiseen pientä kulhoa, jota vasten painelin mukilla massaa pienemmäksi.

Kuivunut ja halkeillut tahnalevy on helppo murentaa pienemmiksi muruiksi. Kuvassa punaisista linsseistä tehty tahna.

Säilytin rouhetta useita kuukausia lasipurkissa ja annostelin purkista retkiä varten sopivan kokoisiin annospusseihin. Purkin kyljessä olevassa etiketissä pidin kirjaa, miten paljon tahnaa oli suunnilleen jäljellä. Kuivauksessa tahna menee noin kolmasosaan siitä, mitä se alunperin oli.

Kuivatut tahnat lasipurkeissa.

Tahnojen käyttö

Kun tahnaa halutaan käyttää, sekoitetaan annospussiin pieni määrä vettä ja öljyä. 2-3 rkl rouhetta tarvitsee noin 1 dl nestettä: vettä tai vesi-öljy-sekoitusta. On parempi laittaa aluksi liian vähän vettä ja lisätä nestettä tarpeen mukaan halutun koostumuksen aikaansaamiseksi. Rouhe turpoaa n. 1-2 minuutissa valmiiksi herkulliseksi levitteeksi.

Öljynä käytin oliiviöljyä, jonka pakkasin tiiviiseen, vuotamattomaan purkkiin. Öljynä voi myös käyttää esimerkiksi rypsiöljyä. Öljyn ja veden suhdetta säätämällä voi myös säädellä levitteen tuhtiutta. Mikäli haluat erityisen kevyttä levitettä, jätä öljy kokonaan pois.

Kokeilin myös tuunata levitteitä sekoittamalla sekaan siemeniä tai pähkinärouheita. Paahdettu pellavansiemenrouhe sopii erinomaisesti hummuksen sekaan, seesaminsiemenet punaiseen linssitahnaan ja mantelirouhe keltaiseen linssitahnaan.

Hummusta aamupalaleivälle.

Reseptit kolmelle tahnalle

Huomioi, että kaikki tahnat valmistetaan ilman öljyä, sillä öljy tekee tahnan kuivaamisesta mahdotonta. Öljy lisätään vasta siinä vaiheessa, kun tahnaa käytetään.

Punaisen linssitahnan valmistusta.

1. Punainen linssitahna

Keitä punaiset linssit paketin ohjeen mukaan. Valuta ylimääräinen vesi pois.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Pese sitruuna hyvin. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuoresta uloin kerros.
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja aja tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.

2. Keltainen linssitahna

Keitä keltaiset linssit paketin ohjeen mukaan. Valuta ylimääräinen vesi pois.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Pese sitruuna ja purista sitruunasta mehu. Raasta kuoresta uloin kerros.
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja aja tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella.

3. Hummus

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Pese sitruuna ja purista sitruunasta mehu. Raasta kuoresta uloin kerros.
Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja aja tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella. Lisää kikherneiden säilytyslientä tarpeen mukaan: nestemäisestä hummuksesta on helpompi saada tasaista massaa, mutta mitä nestemäisempää massa on, sitä kauemmin sen kuivumisessa kestää.

Hyviä makunautintoja!

kasvisruokaretkiruokaretkiruokavinkitruokaohjeruokavinkit

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.