249/365

Ihminen on katsellut ja ihaillut sateenkaaria kymmeniä tai satoja tuhansia vuosia, mistä lähtien laskemmekin. Ehkä sateenkaariin on joskus sisältynyt myös pelkoa: Mikä on tuo ”ilmiö?”

Tyypillinen sateenkaaren viesti on toivo. Sateenkaariin on lisäksi liitetty legendana sen ”lähtöpaikan” aarre,  se on ehkä vieläkin löytämättä.

Toivoon liittyy myös myös sateenkaaren muita symboliarvoja, mm. tasa-arvoisuus, erityisesti seksuaalinen tasa-arvoisuus.

Miten sateenkaari sitten syntyy ja pian taas häviää? Sateenkaaressa auringon valkoinen valo hajoaa vesipisaroiden prismassa kaikkiin sateenkaaren väreihin.

Sateenkaaren värit heijastuvat valon lähdettä eli aurinkoa kohti. Auringon suuntaan ei sateenkaarta näe.

Mm. vesipisaroiden koko vaikuttaa niiden prismana heijastamien värien kirkkauteen. Sateenkaari häviää, kun sadepisaroiden prismat eivät enää osu heijastamaan värejä katsojan suuntaan, kun vesipisarat lankeavat jo maahan, kun sadepilvi siirtyy tai aurinko peittyy pilvien taakse – ja tietysti kun katselija siirtyy.

Sateenkaari on ”nopea” syntymään, vahvistumaan ja taas katoamaan. Sateenkaarta kuvatessa huomaa, että säässä tapahtuu lisäksi muita voimakkaan elämyksellistä juttuja kuten hyvinkin tummat pilvet sateenkaaren takana, auringon valon dramaattisuus maiseman eri kohdissa, sadekuurojen eteneminen jne. Sumutkin liittyvät usein sateenkaarien maisemaan.

Tämänkin blogin kuvassa ovat läsnä tummat pilvet ja auringon valon erikoiset sävyt puissa. Sateenkaaren pää näkyy kuvassa aivan maahan asti – tuon väitetyn aarteen kohdalle.

 

sateenkaarivuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.