Listasin aiemmin monia syitä lähteä luontoon. Tuosta listasta unohtui suunnistus, jota olen jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla lasten kanssa. Koulun liikuntatunneilla suunnistus oli ehdottomasti yksi suosikkilajini, ja kävin teini-ikäisenä satunnaisesti iltarasteilla. Sittemmin en ole suoranaisesti lajia harrastanut, vaikka olenkin kartan ja kompassin avulla suunnistanut erinäisillä retkillä. Laji muistui mieleeni, kun kuulin ystäväperheen innostuneen Rastihaukkojen omatoimirasteista. Ajattelin, että rastien etsiminen on lapsille salapoliisityötä ja aarteenetsintää. Ehkäpä sen avulla lapset innostuvat kulkemaan metsässä tavallista pidempiä matkoja.

Eilen vihdoin kokeilimme suunnistusta koko perheen voimin. Kohteeksi valikoitui Herttoniemi, jossa on toukokuun loppuun asti Helsingin Suunnistajien Lasten Rastit. Lasten Rasteja on muuallakin Helsingissä, mutta Herttoniemi on sopivan pyörämatkan päässä meiltä ja lapsia houkutteli myös mahdollisuus vetää pienet alkulämmittelyt urheilukentällä.

Lapset vaativat evästaukoa heti, kun ensimmäinen rasti oli löydetty. Helsingin Suunnistajatkin muistuttavat nettisivuillaan, että tärkein suunnistusvaruste Lasten Rasteilla on eväät. Ensi kerralla aionkin pakata enemmän syötävää mukaan. Olisi nimittäin ollut mukava pitää evästauko myös reitin puolivälissä Vanhankaupungilahden rannalla.

Emme pitäneet kahdeksan rastin etsimisessä mitään kiirettä. Rastit paremminkin toimivat kehyksenä luontoretkelle, johon kuului myös puissa kiipeilyä, ketunleipien keräilyä, kalliolla pötköttelyä, lintujen tarkkailua, kevään vihreyden ihailua, ninjataitojen harjoittelua ja lukuisia leikkejä.

Retken loppupuolella lapset alkoivat hieman väsyä, ja rastien löytämisestä syntyi kinaa: ”Mä eka, mä haluun voittaa!” Tähänkin olisi toinen evästauko voinut auttaa. Kaiken kaikkiaan suunnistuksesta jäi kuitenkin hyvä mieli, ja luultavasti saan perheen houkuteltua rasteille toisenkin kerran.

Jos sinäkin haluaisit lähteä suunnistamaan, niin selvitä, järjestääkö oman paikakuntasi suunnistusseura ilta- tai omatoimirasteja. Nopealla haulla sain selville, että ainakin vanhoissa kotikaupungeissani Seinäjoella ja Oulussa vastaavia rasteja ovat Rasti-Jussien Omatoimirastit ja Oulurastit. Löysin myös mobiilisuunnistukseen sopivan MOBO-sovelluksen, josta löytyy suunnistuskarttoja eri puolilta Suomea.

aarteenetsintäeväätHelsingin SuunnistajatHerttoniemikarttalasten rastitluontoretkiomatoimirastitRastihaukatsuunnistusVanhankaupunginlahti

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.