277/365

Nämä töyhtöhyypät kuvasin päivälleen seitsemän vuotta sitten Haeskan tornista Matsalun lahdella. Mustavalkoisen, kyyhkyn kokoisen linnun parvi, jonka linnuilla läheltä katsottuna on moniakin värejä höyhenpuvussaan – vihreätä, keltaista, punaruskeata, violettia jne – on vaikuttava näky tummanharmaassa syyssäässä.

Töyhtöhyypän muutolle lähtö on itse asiassa aika pitkä tapahtuma. Pesinnän jälkeen jo kesäkuulla ja heinäkuulla hyyppiä parveutuu kymmenittäin ja sadoittainkin samoille pelloille ja luhdille. Ruokaa riittää ja peltojen ja rantaluhtien parvet vain kasvavat. Osa jo muuttaakin saman tien.

Syyskuulla ja lokakuun alkupuolella, hallojen ja pakkasten myötä viimeistään, hyyppien loput joukot lähtevät Länsi- ja Lounais-Eurooppaan. Säiden salliessa viivyttelijöitä tapaa ainakin Virossa usein vielä marraskuulla. Ensimmäisiin töyhtöhyyppien kevätmuuttajiin ei sen jälkeen ole montaakaan kuukautta, sillä uskaliaimmat töyhtöhyypät saapuvat aivan ensimmäisten muuttolintujen joukossa maaliskuun alussa.

syysmuuttotöyhtöhyyppävuosi luonnossa

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.