Kurkien paluumuutto on huhtikuun suuri näytelmä. Nousevissa ilmavirtauksissa korkeutta ottavat ja komeita huutojaan kuuluttavat kurkiparvet ovat juhlallinen näky. Kurkia on tulossa noin satatuhatta, sillä pesiviä pareja on 30–40 000 ja lisäksi tulevat pesimättömät luppokurjet päälle.

Kurkemme talvehtivat Pohjois-Afrikassa, Etelä-Euroopassa ja Etiopiassa. Etiopiassa Tanajärven seudulla talvehtii yli 20 000 kurkea. Viime marraskuussa olin paikalla, kun ensimmäiset kurjet saapuivat sinne paikallisten kruunukurkien seuraksi. Kurjet asustavat Fogeran tulvatasangolla, missä viljellään riisiä. Viljelijät ja kurjet tulevat toimeen keskenään.

Pohjois-Afrikan linnut lentävät Gibraltarin tai Italian kautta. Etiopian kurjet matkaavat ensin Niiliä seuraten ja lentävät sitten  Välimeren yli Balkanille. Itäreitin kurjille Unkarin kosteikot ovat tärkeä välietappi. Siellä ne tankkaavat ravintoa loppumatkaa varten. Kurjet pysähtyvät usein myös Viroon ennen jatkolentoa Suomeen.

Juuri nyt kurjet ovat puolimatkassa. Pääsiäisen jälkeen niitä voi alkaa odottaa Suomen ilmatilaan. Ensimmäisinä saapuvat vanhat pariskunnat ja ottavat haltuunsa entisen reviirinsä. Silloin pellot ja suot ovat usein vielä lumen ja jään peitossa. Soidintassit alkavat kuitenkin saman tien.

Kurki on hieno esimerkki siitä, miten näin suuren linnun määrä on viime vuosikymmeninä huimasti kasvanut. Ne ovat ottaneet käyttöön myös uusia pesimäpaikkoja esimerkiksi viljelysten laidoilta ja rantaluhdista. Aallonpohja oli 1970-luvulla massiivisten suo-ojitusten myllerryksessä.

Kuva: Veli Pohjonen

Kurkia Fogeran tulvatasangolla Etiopiassa.

Kurkien kevätmuutto

Tilaa Suomen Luonto!

Avain ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaittaan alk. 19,40 € / 3 lehteä + digipalvelu.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.