Tammikuun viimeinen viikko on pyhitetty dokumenttielokuville, kun DocPoint-elokuvafestivaali käynnistyy eri puolilla Helsinkiä. Tänä talvena festivaali järjestetään jo kahdeksattatoista kertaa ja tarjolla on yli sata elokuvaa. Kokosimme tähän kiinnostavimmat ja koskettavimmat leffatärpit luontoa rakastaville ja ympäristöstämme kiinnostuneille katsojille.

Katso koko ohjelmisto DocPointin verkkosivuilta. Elokuvat on pääsääntöisesti joko puhuttu tai tekstitetty englanniksi.

Genesis 2.0. Kuva: DocPoint

GENESIS 2.0

Ikiroudan sulaessa Uuden Siperian saarilta paljastuu mammutin syöksyhampaita, joskus kokonaisena jäätyneitä mammuttejakin. Niiden etsiminen on hengenvaarallista työtä ja hampaiden uskotaan tuovan epäonnea, mutta ne tuovat löytäjälleen myös rahaa. Hampaita havittelevat sekä kiinalaiset välittäjät että tutkijat, jotka haaveilevat mammutin herättämisestä henkiin kloonauksen avulla. Elokuva seuraa syöksyhampaita etsiviä veljeksiä ja pohtii kloonaamiseen liittyviä vaikeita kysymyksiä.

Esitysajat
Kinopalatsi: ti 29.1. klo 17.30
Savoy-teatteri: to 31.1. klo 19.45
Bio Rex: la 2.2. klo 16.00
 

Aquarela. Kuva: DocPoint

AQUARELA

Vesi on elinehto, mutta sen edessä on oltava nöyrä. Kuvauksellisesti huipputason dokumentti kertoo veden voimasta eri puolilla maailmaa – jäätiköllä, merenpinnan tasolla, vesiputouksella ja hirmumyrskyssä. Elokuvaa siivittää Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppisen säveltämä jykevä sountrack.

Esitysajat
Bio Rex: to 31.1. klo 16.00
Bio Rex: pe 1.2. klo 19.00
Bio Rex: la 2.2. klo 21.15
 

The Time of Forests. Kuva: DocPoint

THE TIME OF FORESTS

Voiko tätä edes kutsua metsäksi? Ranskassa taloudellisen tuoton maksimoiminen on tehnyt metsistä tehotuotettuja puuplantaaseja, joissa kasvaa vain yksi ulkomailta tuotu puulaji ja joista eläimetkin ovat kadonneet. The Time of Forests asettaa vastakkain puupellot ja sekametsät sekä tehotuotannon kannattajat ja vastustajat.

Esitysajat
Kinopalatsi: ma 28.1. klo 19.30
Kinopalatsi: pe 1.2. klo 20.00
Bio Rex: la 2.2. klo 18.30
 

Cielo. Kuva: DocPoint

CIELO

Aavikko sopii tähtien tarkkailuun, sillä valosaaste ei yllä erämaahan ja pilviä muodostuu vain harvoin. San Pedro de Atacaman autiomaa Chilessä on maailman kuivin paikka, ja siellä sijaitsee observatorio, jossa etsitään vastauksia valtavan suuriin kysymyksiin. Elokuvassa astrofyysikoiden lisäksi paikallisten alkuperäiskansojen edustajatkin saavat kertoa rakkaudestaan Atacaman tähtitaivaaseen.

Esitysajat
Kinopalatsi: ke 30.1. klo 20.45
Maxim: pe 1.2. klo 19.00
Itis: su 3.2. klo 15.15
 

Acid Forest. Kuva: DocPoint

ACID FOREST

Liettuan ja Venäjän välillä merta halkova, kapea Kuurinkynnäs on suurten merimetsojen aluetta. Tuhannet linnut ovat saaneet puut keloutumaan pystyyn tai lahoamaan. Näkymä on aavemainen ja turistit tulevat sitä kaukaakin ihmettelemään. Dokumentissa merimetsot saavat kertoa, mitä on tapahtunut ja millainen rooli ihmisellä on tapahtumien kulussa ollut.

Esitysajat
Kinopalatsi: ti 29.1. klo 18.15
Kinopalatsi: to 31.1. klo 21.00
Kinopalatsi: la 2.2. klo 15.00
 

Dark Eden. Kuva: DocPoint

DARK EDEN

Länsimaiset elintaso-odotuksemme on rakennettu öljyn varaan. Pohjois-Kanadan Fort McMurrayssa sijaitsee maailman kolmanneksi suurin öljyesiintymä, jonka tarjoamat työpaikat vetävät paikalle ihmisiä eri puolilta maailmaa. Öljyn tuotannossa syntyy kuitenkin valtavia määriä maaperään imeytyviä myrkyllisiä nesteitä ja hengitysilmaan haihtuvia kemikaaleja. Elokuvassa etsitään parempaa elämää ja pohditaan, millaisia uhrauksia se vaatii.

Esitysajat
Kinopalatsi: ti 29.1. klo 18.30
Maxim: ke 30.1. klo 17.00
Andorra: su 3.2. klo 13.00
 

Walden. Kuva: DocPoint

WALDEN

Meditatiivinen elokuva esittää kolmetoista 360 asteen otosta. Ne kertovat, miten itävaltalaista puutavaraa kuljetetaan Brasiliaan Amazonin sademetsään, lähes koskemattomaan luontoon. Globalisoituneessa maailmassa ja massiivisten kuljetuskoneistojen yhä tehostuessa näinkin absurdi ajatus on arkipäivää.

Esitysajat
Maxim: ke 30.1. klo 21.00
Itis: to 31.1. klo 21.30
Maxim: su 3.2. klo 15.15
 

Black Bear Forest. Kuva: DocPoint

BLACK BEAR FOREST

Taiwanissa elää enää noin 200–600 Formosan mustakarhua. Tutkija Hwang Mei-hsiu ja metsänvartija-Lin kuljettavat katsojan noiden uhanalaisten karhujen metsään Yushanin kansallispuistoon ja paikallisen bunun-kansan luo. Rauhallinen ja runollinen dokumentti näyttää upeiden ilmakuvien ja taianomaisten metsien lisäksi, millaista tutkimustyö karhujen maailmassa on.

Esitysajat
Itis: ke 30.1. klo 20.15
Kinopalatsi: pe 1.2. klo 19.00
Bio Rex: su 3.2. klo 13.00

 

docpointdokumenttielokuvafestivaali

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.