Tällä viikolla lumi- ja raesateita on saatu Etelä-Suomea myöten ja sää on ollut ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmää.

Takatalvi aiheuttaa aina linnuille erilaisia hankaluuksia. Ravinnonhankinta voi vaikeutua tai estyä kokonaan, pesintä voi mennä myttyyn ja joskus täytyy lähteä paluumuutolle takaisin etelään. Voi sitä jupinaa, mikä liian varhain kotipellolleen saapuneiden töyhtöhyyppien parvessa lumisateessa ja pohjoistuulessa käy. ”Kenen idea oli lähteä näin varhain?”

Ongelmat ovat usein sitä suurempia, mitä myöhemmin keväällä takatalvi iskee, sillä silloin linnut ovat jo voineet aloittaa pesintänsä. Tällaiset riskit palasivat tuoreeltaan mieleeni, kun törmäsin vanhoja lintukuviani selatessa oheiseen kuvaan: töyhtöhyypän hyljätyn pesän kaksi munaa ovat peittymässä lumeen keväisen raekuuron jälkeen. Pohjois-Savon Varpaisjärvellä otettu kuva on kaikkea muuta kuin tuore, 1990-luvun alusta, mutta kertoo hyvin kevään karusta puolesta. Pesinnän aloittamisessa varhain on riskinsä.

Kuvasta erottuu munien ja rakeiden lisäksi kuitenkin myös mustalta näyttävä maa. Todennäköistä onkin, että takatalvinen lumisade ei ole ollut ainoa hyypänpesän turma, vaan sitä on edeltänyt alueen kulotus tai pakoon päässyt tuli. Pelkkää raekuuroa hyyppäemo ei olisi välttämättä paennutkaan.

Ei käy hyyppää kateeksi. Ensin käristetään ja sitten tulee lunta tupaan. Toivottavasti emo ehti vielä aloittaa pesinnän alusta.

Teksti ja kuva: Harri Hölttä
Kirjoittaja oli Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja vuoden 2022 lopppuun asti.

Linnuttakatalvitalvi

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.