Itämerellä syntyi Ruotsin Ilmatieteen ja hydrologian laitoksen mukaan tänä talvena uusi jään vähyyden ennätys. Suomen Ilmatieteen laitoksen jäätutkija Jouni Vainio pitää tätä mahdollisena, mutta mittauksissa on tulkinnanvaraisuuta.

Ruotsin Ilmatieteen laitoksen SMHI:n mukaan Itämeri saavutti tänä talvena uuden jään vähyyden ennätyksen. Jääpeitteen laajuus oli heidän mukaansa suurimmillaan 24. tammikuuta, jolloin jäätä oli laitoksen mukaan Itämerellä 45 000 neliökilometriä. SMHI:n mukaan ennätykseen vaikutti erittäin lämpimän talven ohella helmikuun alun myrsky, joka rikkoi kehittymässä olevan jään Pohjanlahdella.

Edellinen ennätys on talvelta 2008, jolloin maaliskuun 24. päivänä jäätä oli 49 000 neliökilometriä. Tuolloin koko Perämeri ja Merenkurkku olivat Suomen Ilmatieteen laitoksen mukaan jään peittämiä. Tämä talvena Perämeri ei ole saanut kertaakaan täydellistä jääpeitettä, mutta Suomenlahdella ja Riianlahdella jäätä oli vuotta 2008 enemmän.

jaatalvi2008FMI

Jäätalven 2008 maksimilaajuus. Kartta: FMI.

SMHI:n arvio ennätystalvesta 2014–2015 ei kuitenkaan ole selvä, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan 23. tammikuuta jäätä oli 53 000 neliökilometriä. Mahdollisia laajimman jään päiviä on itse asiassa kolme.

”On mahdollista, että uusi ennätys on syntynyt”, sanoo Ilmatieteen laitoksen jäätutkija Jouni Vainio. ”Uuden jään ja avoveden rajan määrittäminen satelliittikuvista voi olla hankalaa.”

”Ruotsalaisten nykyinen mittaustapa aliarvioi kokemukseni mukaan kuitenkin toisinaan pinta-aloja.”

Vainion mukaan ilmatieteen laitoksella tutkitaan mahdollisen ennätyksen syntymistä tarkemmin ja tiedotetaan asiasta viimeistään jäätalven loputtua eli ehkä toukokuussa.

Heikon jäätalven takia vesilintuja on saapunut rannikolla poikkeuksellisen varhain. Esimerkiksi haahkoja on jo Merenkurkussa asti. Haittaa jäätalvesta on itämerennorpalle, jolla vain osassa Perämerta on pesimiseen riittävästi jäätä.

 

ennätysItämerijäänorppa

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.