Miksi yksi orava isännöi ruokapaikalla ja hätistää muut pyrkijät pois, jopa maassa oleva räkättikin saa lähdöt? Sankari itse lähinnä käy maassa piilottamassa pähkinöitä laudalta.

 
Orava on reviirieläin, joka voi puolustaa omana pitämäänsä paikkaa ja etenkin ruokaa muita vastaan. Oravan reviirikäyttäytyminen ei kuitenkaan yleensä ole kovin voimakasta, ja usein samassa paikassa voi olla samanaikaisesti monia oravia. Tällöin oravat ovat luultavasti sukulaisia ja ehkä jopa samaa perhettä. Tässä kysymyksessä kiinnostavaa on se, että reviirikäyttäytyminen kohdistuu myös muihin lajeihin näinkin voimakkaana.

Omalla ruokintapaikallamme olen nähnyt usein oravien säkättävän toisilleen samalla voimakkaasti hännällään viuhtoen. Usein toinen orava tällaisen kiistelyn jälkeen poistuu paikalta. Lintujen ja oravien yhteenottoja olen nähnyt vain harvoin ja silloinkin usein toisinpäin: ainakin harakat pystyvät ajamaan oravan pois herkkujen ääreltä.

Miksi orava käyttäytyy näin itsekkäästi? Se pyrkii saamaan itselleen mahdollisimman suuren osan tarjolla olevasta ruoasta ja varastoimaan sitä maahan. Tämä parantaa oravayksilön mahdollisuuksia selviytyä tulevissa, mahdollisesti niukoissa ravintotilanteissa. ”Itsekkyys” onkin tärkeä eloonjäämisstrategia niin oravalle kuin muillekin eläimille.

Lintulautaoravareviiri

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.