Syvän aallonpohjan jälkeen suomalaisten innostus kotijärvien kalaan on nousussa. Ja syytä onkin, sillä kyseessä on monella tavalla poikkeuksellisen hyvä valinta lautaselle.

Ensinnäkin kala on terveellistä. Se sisältää muun muassa hyviä rasvahappoja ja D-vitamiinia. Kun pienet kalat syö ruotoineen päivineen, saa annoksesta kalsiumia.

Kun syö pieniä, ravintoketjun pohjalla olevia kaloja, voi myös unohtaa villikalan saantisuositusten ylärajat. Vesiin päätyneet haitta-aineet, kuten dioksiinit ja PCB-yhdisteet sekä elohopea kertyvät kaloihin ravintoketjun huippua kohti, joten suurikokoisilla ahvenilla ja muilla villeillä petokaloilla Ruokaviraston suositukset kannattaa ottaa huomioon. Särkikaloilla tällaista rajoitetta ei kuitenkaan ole.

Toinen syy syödä kotimaista villikalaa on sen merkitys ympäristölle. Muikkua ja ahventa kalastetaan Suomessa kestävästi, ja särkikalan syöminen on suorastaan ympäristöteko, sillä niitä kalastamalla voidaan parantaa vesien laatua. Tällä hetkellä iso osa Suomessa pyydettävästä särjestä kalastetaan vesienhoitotarkoituksessa kuntien piikkiin ja se päätyy jätekeskuksille kompostoitavaksi.

Särki pääroolissa Vesijärvellä

Suomalaisten järvikalan kulutus on kuitenkin yhä varsin pientä. Sen sijaan lautaselle päätyy tuontiseitiä tai kasvatettua lohta. Kalat on perattu valmiiksi ja ne on helppo valmistaa. Särkikalat taas mielletään ruotoiseksi näpertelyksi.

Tuotekehittelijät ovat kuitenkin vastanneet huutoon, ja tarjolla on yhä enemmän tutun oloisia, helposti kokattavia kalatuotteita.

Testatut tuotteet voi jakaa kahteen kategoriaan, joista toiset ovat jauhetusta kalasta tehtyjä pakastetuotteita (pullat, pihvit ja puikot) ja toiset maustettuun öljyyn säilöttyjä isompia kalapaloja. Pakasteet voi helpoimmillaan valmistaa mikrossa kuumentamalla, säilykkeet eivät vaadi edes sitä.

Suuri kynnys järvikalan suursuosion tiellä on hinta. Esimerkiksi kalapuikkoja saa halvimmillaan alle viiden euron kilohinnalla, kun kaikki testatut tuotteet maksavat yli kymmenen euroa kilo. Öljysäilykkeissä hinnat kipuavat yli 20 euroon kilolta.

Kysynnän kasvu tekee kuitenkin särjen kalastamisesta ja sen jalostamisesta kannattavampaa, mikä puolestaan voi johtaa hintojen laskuun ja toivottavasti kannustaa yhä useampia järvikalan äärelle.

Tässä testissä koemaistelijana toimii omasta mielestään melko tyypillinen suomalainen kalansyöjä, jonka lautaselle päätyvät eväkkäistä useimmiten lohi ja kirjolohi, ja joka silakkapihvejä syödessään jännittää aina ruotoja.

Yleisarvio

Pakasteet ovat helppo tie särkikalojen syöntiin. Ne ovat maukkaita, mutta silti melko mietoja, ja jauhettuna kynnys kalan syömiseen ei ole sen korkeampi kuin vastaavissa seitituotteissakaan. Tuotteet ovat keskenään jokseenkin samanlaisia, mutta toivottavasti tulevaisuudessa kysyntä raivaa sijaa rohkeammille kokeiluille.

Öljyyn säilötyissä kaloissa maut pääsevät paremmin oikeuksiinsa kuin pakasteissa. Kalat ovat tuotteissa melko isoina paloina tai päätä lukuunottamatta kokonaisina. Ne sisältävät näkyviä, joskin hyvin pehmeitä ruotoja. Siksi ne vaativat hiukan enemmän harrastuneisuutta kuin pakasteet.

Erilaisia kannattaa testata rohkeasti. Esimerkiksi säilykkeitä saa myös vesipohjaisina. Osa tuotteista löytyy vain isommista ruokakaupoista, mutta osan saa pienistä kivijalkaliikkeistäkin.

Toimittajan suosikit: pakasteista Pirkka Saaristolaiskalapihvi (lahna) ja säilykkeistä Pielisen Kalan Villikala (muikku).

Apetit Särkisen kalapyörykät 240 g, pakaste

Kotimainen särki 30 %, Koillis-Atlantin seiti 27 %
Vastuullisuus: Apetitin kuluttajapalvelu kertoo, että seiti kalastetaan kestävästi. MSC-merkintää tuote ei voi kuitenkaan saada, sillä särkeä ei sertifioida. Särkikalan pyynti auttaa rehevöitymisen hillitsemisessä. Tuotteella on sydänmerkki.
Kilohinta: 11,46 €.
Testaustapa: Mikrossa kuumennettuna siltään napostellen.
Arvio: Pulla on maukas, mutta sisus tuntuu hieman höttöisen pehmeältä, jopa vetiseltä. Mikrossa kuumennus ei ehkä ollut tälle tuotteelle suosiollisin valmistustapa, vaan paistaminen voisi parantaa koostumusta.

Apetit Kotimainen Järvikalapuikko 200 g

Kotimainen särki 55 %
Vastuullisuus: Särkikalan pyynti auttaa rehevöitymisen hillitsemisessä.
Kilohinta: 13,75 €.
Testaustapa: Mikrossa kuumennettuna siltään napostellen.
Arvio: Kalapuikon kuori on mukavan rouhea. Vaikka vertailuparia ei olekaan rinnalla maisteltavana, ei liene liian rohkeaa sanoa, että särkipuikko on seitipuikkoa maukkaampi.

Pirkka Saaristolaiskalapihvi 200 g / 2 kpl, pakaste

Itämeren lahna 70 %
Vastuullisuus: Osa John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri -kampanjaa. Särkikalan pyynti auttaa rehevöitymisen hillitsemisessä.
Kilohinta: 16,45 €.
Testaustapa: Mikrossa kuumennettuna pestopastan ja kasvisten kera.
Arvio: Jauhepihvin koostumus on sopivan napakka, eikä mikrotettu pihvi jää lötköksi. Pakastetuotteista testaajan suosikki.

Pielisen kala Villikala Muikku öljyssä 150 g

Kotimainen muikku 115 g
Vastuullisuus: Kotimainen muikku kalastetaan pääosin kestävästi.
Kilohinta: 25,91 €.
Testaustapa: Sellaisenaan ruisleivän päällä, avokadon kera.
Arvio: Muikku maistuu mehevältä ja mausteet ovat kohdallaan. Leivän päällä öljyinen kala on hankala, sillä öljy noruu pitkin sormia. Tuotteesta on myös veteen säilötty versio, joka toiminee leivänpäällisenä paremmin. Kalan palat ovat säilykkeistä pienimmät, ja sen ansiosta tämä on arastelijoille hyvä sisäänheittotuote. Säilykkeistä testaajan suosikki.

Järki Särki luomu tomaatti & yrtit 275 g

Kotimainen särki 195 g
Vastuullisuus: Särkikalan pyynti auttaa rehevöitymisen hillitsemisessä. luomuainesosia 35 %
Kilohinta: 24,56 €.
Testaustapa: Kuumennettuna spaghetin kera.
Arvio: Maku on hyvä, selkeästi voimakkaampi kuin pakasteissa. Särjen palat ovat isoja, ja joukossa näkyy esimerkiksi selkäruodon palasia. Ruodot ovat kuitenkin niin pehmeitä, että syödessä niitä ei edes huomaa. Varsinaiseksi tomaattikastikkeeksi liemi ei riitä, joten sitä varten kastiketta on syytä jatkaa tomaattimurskalla.

Kala-Lappi Savuahven 210 g

Kotimainen ahven 150 g
Vastuullisuus: Suomalaisen ahvenen kalastus on lajin kannalta kestävällä tasolla.
Kilohinta: 34,33 €.
Testaustapa: Sellaisenaan tuoreiden vihannesten kera.
Arvio: Kalat ovat kokonaisia. Tuoksu on ihanan savuisa ja makukin hyvä. Savukalaa ei ole tullut aiemmin syötyä säilykkeenä, ja ehkä siitäkin syystä hiukan vetinen, helposti hajoava suutuntuma on savun parina vieraan oloinen. Yksittäinen selkäruoto tuntuu suussa, mutta hampaissa kaikki hajoaa kuitenkin.

Riipisen Muikku tomaattikastikkeessa 200g

Kotimainen muikku 80 %
Vastuullisuus: Kotimainen muikku kalastetaan pääosin kestävästi.
Kilohinta: 28,00 €.
Testaustapa: Mikrossa kuumennettuna keitettyjen perunoiden kera.
Arvio: Maku on mehevä. Kalat ovat purkissa kokonaisina, ja niiden sisältä paljastuva mäti ja selkäruodot arastuttavat. Friteeratuilla, kokonaisilla muikuilla herkuttelijan on kuitenkin vaikea perustella tätä arastelua itselleen kovin pitkään.

Lähteet mm. WWF:n kalaopas, Luonnonvarakeskus ja Ruokavirasto

järvikalatkalaruokalahnamuikkusärkisärkikalat

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.