Jos tuleva presidentti saisi päättää, niin tulisiko Porkkalanniemestä kansallispuisto? - Suomen Luonto selvitti ehdokkaiden ajatuksia aiheesta
Moni presidenttiehdokas on nostanut ympäristöasioita esiin kampanjassaan. Ehdokkailla on silti keskenään hyvin erilainen suhde luontoon. Suomen Luonto selvitti, mihin ehdokkaat sijoittaisivat seuraavan kansallispuiston ja missä on heidän mielipaikkansa luonnossa.
2. Merja Kyllönen (vas), europarlamentaarikko
Kyllösen kampanjassa ilmastonmuutos on olennaisessa osassa. Silloinkin kun hän puhuu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta hän nostaa esille ilmastonmuutosta ja sen aiheuttamia uhkia.
Jos nyt saisit päättää mihin Suomeen perustettaisiin seuraava kansallispuisto, niin mihin sen perustaisit?
Puolanka-Hyrynsalmi alueella on Paljakan vaaramaata ja kaunista ikimetsää. Sinne varmaan ensimmäisenä perustaisin. Porkkalan suhteen toivoisin myös, että saataisiin kiista päätökseen ja paikallisiakin mukaan. Siinä olisi sitten etelämmästä ja pohjoisemmasta uudet paikat.
Onko teillä jotakin mielipaikkaa luonnossa?
Vesistöjen ranta on sellainen, mikä on usein lähellä omaa sydäntä. Erityisesti Kiantajärven ranta Suomussalmella. Siitä on itsellä lähtenyt se, että vesistöjen turvaaminen on hyvin tärkeää.
Vesi yhdistettynä metsään on hyvin vahva elementtini.
Liittyykö tähän jokin erityinen luontokokemus?
Liittyy hyvin huolestuttava luontokokemus. Paljon aikaa siellä rannalla viettäneenä olen huomannut vesilintujen poikuekantojen pienentyneen. Se vaikuttaa sitten kasvistoonkin. Toisaalta joutsenten määrä on kasvanut, mutta muuten vesilinnut on vähentyneet ja se on myös asia, miksi vesistöjen suojelu olisi tärkeää.
3. Pekka Haavisto (vihr.), kansanedustaja
Haavistolla on ehdokkaista eniten kokemusta ympäristöasioiden parissa toimimisesta. Hän on toiminut matkan varrella ympäristöministerinä ja YK:n tehtävissä. Ilmasto on yksi Haaviston kampanjateemoista. Hän pitää ilmastonmuutosta suurena uhkana. Ylen vaalikoneessa hän lupaa tehdä kaikkensa ympäristöuhkien torjumiseksi.
Mihin perustaisit seuraavan kansallispuiston?
Oli hienoa kun Hossa hyväksyttiin viime vuonna. Olisin toivonut, että Suomen 100-vuotisjuhlavuonna olisi tullut tällainen tuplapuisto ja Porkkalanniemen merellinen kansallispuisto olisi myös tullut hyväksytyksi. Olen käynyt nyt syksyllä Porkkalassa ja ei voi kun ihailla luontoa ja ympäristöä siellä.
Eteläisen Suomen suojelumäärien lisääminen on ollut minulle aina tärkeä asia. Usein sanotaan, että aina siellä Lapissa suojellaan. Olen itse ajanut esimerkiksi Nuuksion kansallispuistoa ja ympäristöministerinä tehnyt töitä näiden eteen. Porkkala olisi ilman muuta mielessäni se seuraava.
Kannattaisi tehdä luova analyysi myös puolustusvoimien eri puolilla maata hallussa olevista maa-alueista ja niiden suojeluarvoista ja miettiä, että voiko luonnonsuojelua ja maanpuolustusta yhdistää joillakin alueilla.
Mikä on teidän mielipaikkanne luonnossa?
Meidän kesäpaikka Teiskossa Näsijärven rannalla. Kun istuu siinä laiturilla tai kivellä rannassa ja katselee järvelle, niin se on kyllä hieno.
Helsinkiä lähellä oleva tärkeä paikka on minulle aina ollut Porkkalanniemi. Se lähti aikoinaan siitä kun monia vuosia sitten minulla kävi latvialaisia vieraita. He sanoivat, että Latviassa on vain tylsää hiekkarantaa ja he halusivat nähdä mereen laskeutuvia kallioita. He kysyivät, että mistä sellaiset löytyisi lähellä Helsinkiä. Katsoin kartasta, että jos Porkkalanniemen kärjestä ei löydy, niin sitten ei mistään. Oli kesäinen auringonlasku, ilta kallioilla Porkkalan luotsiaseman vieressä latvialaisten vieraiden kanssa. Se oli yksi hienoimpia luontokokemuksia. Olen sen jälkeen aina palannut sinne samalle paikalle ja esitellyt paikkaa Antoniollekin. Se on ollut minulle tärkeä.
Seuraava kysymys olisikin tähän luontokokemukseen liittynyt.
Isoäiti lauloi mulle lapsuudessa tällaista Paimenpoika-nimistä laulua, missä laulettiin, että ”metsä kirkkoni olla saa”. Minut on vähän kasvatettu sellaiseen henkeen, että hienot luontokokemukset ovat myös tällaisia henkisiä ja hengellisiä kokemuksia. Allekirjoitan kyllä sen, että aika monelle suomalaiselle se metsä on kirkko.
4. Matti Vanhanen (kesk.), kansanedustaja
Vanhanen ei verkkosivuillaan tuo ympäristö- tai ilmastokysymyksiä juurikaan esiin. Puheiden perusteella hän kuitenkin pitää asiaa jokseenkin tärkeänä. Vaalikoneissa Vanhanen mainitsee ilmastonmuutoksen yhtenä suurimmista uhkista. Ylen vaalikoneen mukaan hän pitää yhtenä merkittävimmistä saavutuksistaan toisen hallituksensa ilmasto- ja energiastrategiaa.
Jos saisit päättää, mihin perustaisit seuraavan kansallispuiston?
Mielenkiintoinen kysymys. En pysty nyt tarkkaa sijaintia nimeämään, mutta kyllä seuraavan kansallispuiston pitäisi olla meriluonnon puolesta. Saaristomeren rehevöityminen on iso ongelma ja kansallispuisto meriluonnossa voisi tuoda asialle huomiota.
Mikä on mielipaikkasi luonnossa?
Olen koko ikäni asunut metsän keskellä. Minulle on erittäin tärkeää, että luonto on lähellä. Kyllä sen oman asuinympäristön pitää olla luonnonläheinen.
Onko teillä jokin erityinen luontokokemus?
Tässä vaalikiertueella viikko sitten, sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, olin autossa menossa Satakunnasta kotiin Nurmijärvelle. Silloin näin, kun susi jolkotti tien yli. Sutta pääsee luonnossa hyvin harvoin näkemään, ja kun nyt sen näin, niin kyllä se oli hienoa.
5. Laura Huhtasaari (ps), kansanedustaja
Vaalikonevastausten ja verkkosivujensa perusteella Huhtasaari kokee ympäristö- ja ilmastotyön lähinnä haittaavan Suomen taloudellista toimintaa. Hän kritisoi EU:n hiilinielulaskelmia, puhuu metsäteollisuuden puolesta ja syyttää Pariisin ilmastosopimusta epäoikeudenmukaiseksi Suomea kohtaan.
Mihin perustettaisiin seuraava kansallispuisto, jos saisit päättää?
Nyt täytyy sanoa, että en ole koskaan tuota kysymystä pohtinut. Jään sitä nyt pohtimaan.
Siinä mielessä olen luontoihminen, että minähän haluaisin asua kangasmetsässä, mutta tuota kansallispuistoasiaa en ole miettinyt. Ei ole ollut prioriteettilistoilla.
Onko teillä jokin mielipaikka luonnossa ja liittyykö siihen jokin luontokokemus?
Minähän olen kasvanut maalla ja haluaisin katsoa ikkunasta joko vesistöä tai kangasmetsän ihania mäntyjä. Rakastan meidän raikasta ilmaamme, rakastan hiihtämistä. Meillä pitää olla hyvää metsänhoitoa ja sitä meillä on. En tarkoita sitä, että metsän pitäisi olla koskematonta, mutta en ole ihmisen kädenjäljen ja betoniviidakkojen ystävä.
Haluaisin eristäytyä metsään. Siellä minulla olisi kolme kanaa, joista saan kananmunia omiksi tarpeiksi. Siellä eläisin sellaista hiljaiseloa. Ihanaa, luonto ja minä.
6. Tuula Haatainen (sdp), kansanedustaja
Tuula Haatainen lupaa Ylen vaalikoneessa tehdä töitä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Hän nostaa vaaliteemakseen kestävän kehityksen, johon liittyen hän mainitsee myös ilmastonmuutoksen.
Jos saisit päättää, mihin sijoittaisit seuraavan kansallispuiston?
Hossa on tosi hieno paikka ja sehän on jo tullut viime vuonna. Porkkalanniemen osalta on ollut keskustelua. Kyllä minä laittaisin sen sinne Porkkalanniemeen.
Mikä on mielipaikkanne luonnossa?
Olen kasvanut metsän keskellä Soisalon saaressa. Metsä on rakas paikka minulle. Se rauhoittaa ja siellä tuntee olevansa osa jotain paljon itseään suurempaa.
Liittyykö Soisaloon jokin erityinen luontokokemus?
Pikkutyttönä leikittiin isoveljen kanssa tutkimusmatkailijoita, merkitsimme ja nimesimme kiviä siellä [Soisalossa]. Sitten pystyimme sopimaan tapaamisia esimerkiksi naapurin kanssa tietylle kivelle. Siellä oli yksi sellainen erityisen iso kivi, minkä päälle oli kiva kavuta, ja sitten piti uskaltaa hypätä sieltä alas.
7. Paavo Väyrynen (valitsijayhdistys), europarlamentaarikko
Väyrynen mainitsee kestävän kehityksen toteuttamisen yhtenä vaalilupauksenaan, mutta ei erittele mitä hän sillä tarkoittaa. Verkkosivuillaan Väyrynen ei juurikaan pidä ympäristöasioita esillä. Puheissaan hän on kuitenkin kertonut, että kulutukseen perustuva yhteiskunta ei voi jatkua. Hän viittaa usein Rooman klubin vuoden 1972 Kasvun rajat -raporttiin ja kertoo, että se on häneen paljon vaikuttanut kirja.
Jos saisit päättää niin, mihin seuraava kansallispuisto perustettaisiin?
Tähän en halua ottaa kantaa. Valtioneuvosto ja eduskunta päättävät sitten näistä.
Onko teillä jokin mielipaikka luonnossa?
Niitä on niin paljon. Nautin paljon monenlaisesta luonnosta.
8. Sauli Niinistö (valitsijayhdistys), tasavallan presidentti
Sauli Niinistö on vaalikampanjassaan yrittänyt profiloitua myös ympäristökysymyksissä. Hän nostaa ympäristön yhdeksi vaaliteemoistaan. Hän katsoo, että Pariisin ilmastosopimus on askel oikeaan suuntaan. Hän nimeää myös arktisen alueen sulamisen yhdeksi akuutisti ratkaistavaksi kysymykseksi.
Onko teillä jokin mielipaikka luonnossa ja liittyykö siihen jokin erityinen luontokokemus?
Pikkupojasta asti olen elänyt metsässä. Siellä leikittiin ja päivät vietettiin. Käytiin lammella luistelemassa ja niin edelleen. Kyllä se kulkeminen metsässä on maailman rauhoittavinta hommaa, etenkin sieniaikaan.
Lyhyen haastatteluajan vuoksi Niinistöltä ei ehditty saamaan vastausta kansallispuistokysymykseen.
9. Nils Torvalds (rkp), europarlamentaarikko
Torvalds tuo ympäristöasioita kampanjasivullaan esiin oman otsikon alla. Hän kirjoittaa metsä- ja biotalouden hiilinielumahdollisuudesta. Hänen mukaansa puhdas ja kaunis luonto ovat Suomelle kuvaavia ominaisuuksia. Vaalikonevastauksissaan hän kritisoi päästökauppaa ja sanoo, että taakanjako ilmastokysymyksissä täytyy suhteuttaa taloudelliseen kantokykyyn.
Jos saisit päättää minne tulisi seuraava kansallispuisto, niin mihin sen laittaisit?
Asun [Helsingin] Maunulassa ja olimme erittäin aktiivisesti mukana Keskuspuiston suojelemisessa. Epäilen kaupunkisuunnitteluviraston piirtävän edelleen taloja sinne. Vaikka se on pieni juttu, sillä olisi valtava merkitys juuri esimerkin vuoksi. Kun minulla on käynyt kansainvälisiä vieraita, olemme kävelleet Keskuspuistossa, ja olen sanonut, että talvella voisin hiihtää tästä vaikka Lappiin asti. Se on hieno esimerkki, joka säväyttää.
Eli Helsingin Keskuspuistolle voisi antaa kansallispuistostatuksen.
Onko teillä luonnossa jokin mielipaikka?
Kyllä se on saaristo.
Olen myös kävellyt Kevon läpi kaksi kertaa ja kävellyt kaikki Lapin isot reitit. Kevon läpi kävelin 1980-luvun lopussa ensimmäistä kertaa ja viimeksi nyt viisi vuotta sitten. Ne ovat olleet aivan todella hienoja kokemuksia. Kun tulee pois sieltä niin on hirveän väsynyt, mutta on saanut jotain sellaista mitä ei millään muulla tavalla voi korvata. Patikointi on ollut aivan hirvittävän hieno asia.
Liittyykö saaristoon jokin erityinen luontokokemus?
Muistan lapsuudessa, kun oltiin saaressa iltalypsyllä, niin yhtäkkiä kaikki linnut lopettivat laulunsa. Sitten merikotka liisi siitä yli. Nythän merikotkia on siellä vähän liikaakin, että se ei kelpaa erityisen hyväksi esimerkiksi. Meillähän ei ollut yhtään elossa olevaa haahkaa loppukesästä. Sen suhteen meillä on erittäin vakava ongelma, ja siksi saariston ympäristöstä täytyy pitää huolta.
(Edit 24.1. klo 13.30: Jutussa mainittiin, että Torvalds pitää ympäristöasioita esillä vain vähän. Muutettu, että hänellä on kampanjasivulla oma otsikko ympäristölle)