Kiiluvatko hirven silmät pimeässä?

Hirven kuten muidenkin hirvieläintemme silmät kiiluvat pimeässä, jos niihin osuu valo, joka voi niistä heijastua. Aivan pimeässä silmät eivät kiilu. Silmien kirkkaus ei siis johdu siitä, että ne tuottaisivat kiiltomadon lailla omaa valoa.

Heijastus aiheutuu silmän sisällä, verkkokalvon ja sitä ympäröivän suonikalvon välissä olevasta heijastavasta kerroksesta, jonka hieno nimi on tapetum lucidum. Kerroksen merkitys hämärässä liikkuville eläimille on, että se heijastaa jo kerran verkkokalvon läpi kulkeneen valon takaisin. Täten valoherkkä verkkokalvo saa uuden tilaisuuden aistia silmään tulleen valon sisältämät viestit, ja silmän erotuskyky vähässäkin valossa paranee.

Silmien kiilumisesta sinänsä ei luonnon oloissa liene eläimelle haittaa eikä hyötyä. Keinovalojen aikaan silmien heijastukset voivat pelastaa esimerkiksi hirven joutumasta auton ruhjomaksi ja samalla auton ja sen kuljettajan hirvikolarilta. Silmien kyky heijastaa niihin sattuvaa valoa on yleinen ominaisuus hämäräeläimillä, niin nisäkkäillä kuin linnuillakin. Ominaisuutta on käytetty hyväksi pelloilla ruokailevien hirvieläinten sekä jänisten ja rusakoiden laskennassa. Toisaalta se voi auttaa ulkoilemaan päästetyn kissan etsinnässä illan pimetessä.

hirvi

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.