Turun yliopiston Aerobiologian yksikössä laaditaan siitepölyennusteita, joita voi seurata Norkko.fi-sivustolta. Ennusteet pohjautuvat mittaustulosten ja sääennusteiden perusteella tehtyihin mallinnuksiin siitepölytilanteen kehittymisestä. Ennusteille on tarvetta, sillä joka viides suomalainen on allerginen.

Nyt kukkii etenkin koivu. Tänään ja loppuviikolla eteläinen ja läntinen Suomi hehkuvat ennusteissa punaisena merkkinä runsaasta koivun kukinnasta. Maamme pohjoinen päälakikin on ennustekartoissa tällä hetkellä oranssi osoituksena kohtalaisesta siitepölymäärästä.

Koivu on tuulipölytteinen kasvi ja sen on varauduttava pölytyksen sattumanvaraisuuteen tuottamalla erityisen paljon siitepölyä. Yhdessä koivussa voikin olla yli 10000 norkkoa ja jokaisesta niistä voi arvioiden mukaan syntyä jopa viisi miljoonaa siitepölyhiukkasta.Koivun siitepölyhiukkasen läpimitta on noin 25 mikrometriä eli millimetrin tuhannesosaa. Atsihh!

Lue lisää siitepölyn matkasta ilmojen halki ja tutustu siitepölykalenteriin.

Koivun siitepölyhiukkasia pyyhkäisyelektronimikroskoopilla kuvattuna. Kuva: Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö / Kari Kaunisto

koivunorkkosiitepölysiitepölyennuste

Joululahjaksi hetkiä ja retkiä luonnossa!

Kuksa sekä lehti käteen ja luontoon: Suomen Luonto -lehti johdattaa seikkailuun ja metsän siimekseen piilotetun tiedon äärelle.

Joulutarjous: lehti+digi vuodeksi 63,50 €