Toukokuun alussa 1999 kaksi joutsenta laskeutui keskelle järveä, jossa pesii kuikkapari. Kohta kuikka lähti suunnistamaan joutsenia kohti, sukelsi hieman ja nousi pintaan toisen joutsenen takapuolen kohdalla tökkien tätä nokallaan. Tätä se teki muutaman kerran sukeltaen perässä, kun joutsenet siirtyivät eteenpäin. Lopulta kuikka sai ajetuksi joutsenet tiehensä. Kuikilla olivat pesimispuuhat meneillään, koska ne hetkisen kuluttua parittelivat. Liittyykö kuikan käyttäytyminen tähän pesimisvaiheeseen?

Kiitos tarkoista havainnoista! Kuikan aggressiivisuudesta muita lajeja kohtaan tehdään silloin tällöin huomioita, enemmän ehkä silloin, kun poikaset ovat kuoriutuneet. Mutta se saattaa johtua vain siitä, että ihmiset ovat silloin paljon useammin mökeillään ja katselevat kuikkien puuhia. Koskelot ja uikut ovat saaneet kyytiä kuikilta.

Tässä on ensimmäinen tietooni tullut selkeä havainto kuikan vihamielisyydestä joutsenia kohtaan. Poikasvaiheessa joutsen ja kuikka harvemmin kohtaavat toisensa, joten kesällä tällainen tapahtuma ei varmaankaan olisi mahdollinen. Näyttää siis olevan niin, etteivät ainakaan kaikki kuikkaparit siedä ylimääräisiä kookkaita lintuja elinpiirillään. Ehkäpä niillä on mielikuva elävästä, joka saattaa uhata poikasia. Esimerkiksi harmaalokit, suuret valkoiset linnut, varmaankin söisivät munat ja pienet poikaset suihinsa, jos saisivat tilaisuuden.

Havainto on siinäkin suhteessa mielenkiintoinen, että myös joutsen pyrkii karkottamaan muita lintulajeja pesimäjärveltään.

joutsenKuikka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.