Olimme syyskuun jälkipuoliskolla retkellä aurinkoisella kalliolla. Jäkälistä mönki esiin uskomattomia määriä leppäkerttuja. Niitä oli kallion laella todella paljon. Kokoontuvatko leppäkertut talvehtimaan suurina yhdyskuntina?

 

Kysyjä päättelee oikein. Sekä kaksi- että seitsenpistepirkko talvehtivat aikuisina ja ovat silloin sosiaalisia eli muodostavat laajoja kokoontumia.

Koska kaksipistepirkko elää erityisesti ruusuilla ja muilla koristekasveilla viihtyvillä kirvoilla, sen talvikokoontumat ovat ehkä useammin rakennuksissa ja suorastaan kaupungilla. Niinpä Helsingissä Eläinmuseon ikkunoista tulee syksyisin sisään kaksipistepirkkoja, ja keväisin ne ovat uudelleen liikkeellä.

Kysyjän kuvaamassa paikassa voi varmaankin olla molempia lajeja, mutta ainakin minä olen tavannut kallioltakin litteiden lohkareitten alta juuri kaksipistepirkkoja.

Leppäkertuille on joukoittain talvehtimisesta varmaankin sama etu kuin yleensä parveutumisesta: kuolleisuus jää vähäisemmäksi kuin yksittäin liikkuvilla. Tosin leppäkertuilla saattaa olla lisäetuna se, että niiden varoitusvärit korostuvat ja ehkä myös hämäävät mahdollista saalistajaa.

Leppäkertut lienevät pahanmakuisia, jolleivät suorastaan myrkyllisiä eivätkä kuulu yleisesti lintujen saalislistalle. Kuitenkin olen nähnyt ainakin lokkien saalistavan seitsenpistepirkkoja niiden kevätvaelluksen aikana.

leppäkerttu

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.