Töyhtötiainen on mitä herttaisin metsän lintu. Täydellisesti omanlaisensa muihin tiaisiinkin verrattuna. Sen tekee hauska töyhtö. Töyhdön värit ovat mustan, valkean ja harmaan kirjavat.

Töyhdön muoto on kuin kirveen terä. Siksi töyhtötiainen on saanut vanhan kansan suussa myös nimen kirvespäätiainen.

Rokkitiaisen nimen olen antanut sille tuon töyhdön, kunnon ”letin” mukaan. Mutta myös töyhtärin äänet ovat sähäkät ja rytmikkäät, aika kuuluvatkin – vapaalla mielikuvituksella tulee mieleen tiaisrokkari! Vaikka se samalla edustaakin havumetsien hiljaista huminaa.

Töyhtötiainen on ehkä kaikkein aidoin metsän lintu. Se elää koko ikänsä samassa metsässä. Nuoretkaan eivät liiku sen pitemmälle kuin että löytävät läheltä synnyinmetsäänsä sopivan pesimäreviirin.

Töyhtötiainen ei ylitä salmea saareen, ei edes yli 50 metrin levyistä peltotilkkua. Töyhtäri elää aidosti havupuuvaltaisen metsän suojassa, kesät talvet. Töyhtötiainen ei myöskään hötkyile vaelluksille kuten monet muut tiaiset aika ajoin syksyisin. Tiaisparveen töyhtötiainen kuitenkin liittyy syksyllä talven ajaksi kotimetsässään.

Lapissa lapintiainen hoitaa töyhtötiaisen tehtävää.

Metsätiaisilla on hyvin tärkeä tämän ajan tehtävä. Ne toimivat indikaattoreina metsäluonnon monimuotoisuuden säilymisessä, mittareina metsien tilasta ja biodiversiteetistä. Talvilintu- ja linjalaskentojen sekä Suomen lintuatlaksen tiedot kertovat huolestuttavasti, että metsätiaisten, erityisesti töyhtö-, hömö- ja lapintiaisen kannat ovat viimeisten vuosikymmenten aikana oleellisesti vähentyneet.

Tämä on vuoden viimeinen Linturetkellä. Uudenvuoden päivänä ilmestyy ensimmäinen Vuosi luonnossa -blogi. Se kertoo vuoden jokaisena päivänä ajankohtaisesti siitä, mitä luonnossa juuri sinä päivänä tapahtuu! Pidä itsesi ajan tasalla!

Hömötiainen on kolmas metsän tiaisista, jota on syytä tarkoin seurata.

hömötiainenkuusitiainenLinnutlinturetkellämonimuotoisuustöyhtötiainen

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.