Sinivalmuska on härmämalikan sisarlaji: kasvuaika, kasvupaikat, kasvutapa, hyvin samankaltaiset härmämalikan kanssa. Lisäksi ne ovat samankokoisia, keskikokoisia – isohkoja, omalaatuisen hajuisia, härmämalikka nauriin, sinivalmuska palaneen kumin kaltainen, molemmat ovat ruokasieniä, vaikka heikkovatsaisille voivat aiheuttaa pahoinvointia. Kuten härmämalikan, voi sinivalmuskankin löytää kasvamasta pihan takusesta, kompostin vierestä, tien tai nurmikon pientareelta tai lehdosta. Kasvuaikaa on syys-marraskuu, vaikka sinivalmuskan on todettu tuottavan sieniä myös kesällä. Kasvutapa on usein noidankehämäinen.

Sinivalmuskalla on läheisiä lajeja, kuten liilavalmuska ja orvokkivalmuska, joissa on myös sinistä väriä, mutta sinivalmuska on kauttaaltaan sininen. Vain jalka on valkohärmeinen, lyhyt. Haisu- ja löyhkäseitikki ovat samanvärisiä, mutta niiden itiöpöly on ruskeaa – sinivalmuskalla valkoista. Lisäksi seitikit ovat metsäsieniä, sinivalmuska kasvaa enintään lehtimetsän reunassa., siellä missä on lahoavaa lehtikariketta ja millä multakerros ei ole liian hapanta.

Sinivalmuska ei ole ollut koskaan Suomessa suosittu ruokasieni. Enemmän sitä on käytetty Keski-Euroopassa. Kieltämättä sen omalaatuinen maku vaatii totuttelua. Se voidaankin kiehauttaa maun miedontamiseksi.

loppusyksyn ruokasienetruokasienisienivinkitsienivinkkisinivalmuska

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.