Syksyn havumetsien herkku on viiruvalmuska. Sen jykevä olemus, tummanharmaa, mustaviiruinen lakki ja valkoiset heltat ja kellansävyinen jalka ovat sen tuntomerkkejä. Malto on paksua, valkoista ja jauhonhajuista.

Monen ensi maistelun yhteydessä todenneet: Miksi en ole aiemmin näin hyvänmakuista sientä kokeillut! Laji on todella erinomaisen makuinen, riittoisa ruokasieni. Sitä ei tarvitse esikäsitellä ja käy kaikkeen, mihin yleensä miedot ruokasienet. Harmillista vain, että viiruvalmuska kasvaa aika yksittäin. En muista koskaan nähneeni sitä juuri kymmentä enempää paikallaan.

Kirpeän makuinen sappivalmuska muistuttaa hieman viiruvalmuskaa, mutta sen lakissa on terävä keskustahuippu. Kellanväri siitä puuttuu kokonaan eikä se tuoksu jauholta. Havumetsissä sekin on yleinen, mutta yksittäinen.

Yleensä viiruvalmuska on havumetsien sieni, mutta näyttää sitä, että myös lehdoista voi löytää suuresti viiruvalmuskan näköisiä sieniä. Onko kyse omasta lajistaan vai vain viiruvalmuskan ekologian laajuudesta, jää vielä selvitettäväksi.

loppusyksyn ruokasienetruokasienisienisienivinkitsienivinkkiviiruvalmuska

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.