Paljon liikkuvat sen jo tietävätkin kokemuksesta: luonnossa oleskelu edistää sekä fyysistä että henkistä terveyttä. Stressi vähenee maiseman ääniä kuunnellessa, mieliala kohenee luonnon monia muotoja katsellessa ja samalla vastustuskykykin paranee.

Lasten kannattaa siis möyriä kevätpuroilla ja leikkiä lammikoissa. Aikuisten taas kuopsutella lumen alta paljastuvilla pihoilla ja puutarhoissa antaumuksella. Luonnon terveyshyödyt tulisikin viimein ottaa osaksi tervey­denhuoltoa ja arkiympäristöämme. Tähän lopputulokseen tultiin Suomen ympäristökeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen vetämässä juuri päättyneessä kaksivuotisessa Ekosysteemipalvelut ja ihmisen terveys -hankkeessa. Mukana olleet tutkijat ehdottavat, että seuraava hallitus tekisi asiaa edistävän valtioneuvoston periaatepäätöksen. Nuotit siihen löytyvät Luonto lähelle ja terveydeksi -raportista (www.syke.fi/julkaisut).

Ekologi, akatemiaprofessori Ilkka Hanski ja allergiatutkija, emeritusprofessori Tari Haahtela ovat tutkineet luonnon monimuotoisuuden vähenemistä ja allergioiden samanaikaista lisääntymistä. He ovat Radio Suomen keskiviikkoillassa 29. huhtikuuta klo 18–20 suorassa lähetyksessä keskustelemassa luonnosta ja terveydestä.

Lähetykseen voi ottaa osaa kysymällä tai kertomalla omista kokemuksistaan, p. 0203 17600 tai sähköpostilla radio.suomi@yle.fi. Ohjelman toimittaja on Minna Pyykkö.

Hyvinvointiluonto

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.