Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali (SINFF) järjestetään kuudennen kerran 21.-23.8. Savonlinnassa. Ohjelmistossa nähdään monipuolinen kattaus luontoa ja ympäristöä käsitteleviä elokuvia.

Vuoden 2015 ohjelmisto on kantaaottava ja vuorovaikutteinen. Elokuvat ottavat kantaa ajankohtaisiin kysymyksiin, kuten ilmaston lämpenemiseen, arktiseen öljynporaukseen, kotimaiseen petopolitiikkaan ja tuotantoeläinten kasvatukseen. Paikalle saapuu ennätysmäärä ajankohtaisten elokuvien tekijävieraita keskustelemaan elokuvista, niiden taustoista ja vastaamaan yleisön kysymyksiin. Festivaalilla nähdään myös harvinaislaatuinen interaktiivinen elokuvanäytös, jossa yleisö päättää elokuvan etenemisestä.

Ajankohtaisia näkökulmia ja interaktiivista dokumenettielokuvaa

Festivaalin avajaiselokuvana nähdään ilmastonmuutosta käsittelevä Disruption (2014). Kelly Nyksin ja Jared P. Scottin dokumenttielokuva tutkii toimimattomuutemme vaikutuksia ilmastonmuutokseen. Miksi emme tee enempää ilmastonmuutoksen torjumiseksi, vaikka tiedämme siitä jo niin paljon?

Ilmaston lämpenemiseen kytkeytyvät myös myös Matthias von Gutenin elokuva ThuleTuvalu (2014) ja Maarten van Rouveroy van Nieuwaalin Black Ice (2014). ThuleTuvalu tarkastelee ilmastonmuutoksen konkreettisia vaikutuksia Maapallomme kahdella laidalla. Grönlannissa sijaitsevassa Thulessa jää sulaa historiallisen nopeaa tahtia. Tuvalu taas on yksi ensimmäisistä alueista, joilla jään sulamisen vaikutukset kohdataan, kun Tyynenmeren pieni saari uhkaa peittyä kokonaan merenpinnan noustessa. Black Ice kertoo syksyllä 2013 ympäri maailmaa otsikoihin nousseiden, arktisen öljynporauksen aloittamista vastustaneiden Greenpeacen ympäristöaktivistien tarinan. Elokuva muistuttaa, että kysymys arktisten öljynporausten valtaisista vaikutuksista pohjoiselle jäätikölle, sen ekosysteemille ja globaalille ilmaston lämpenemiselle, on polttavan ajankohtainen.

Festivaalin ohjelmistossa nähtävä Karsinasta kauppaan (2015) on ensimmäinen suomalainen interaktiivinen dokumenttielokuva, joka havainnollistaa yksityiskohtaisesti kotimaisen sian ja kanan matkaa kuluttajan lautaselle. Tässä näytöksessä yhteisöllisen katsomiskokemuksen järjestyksen ja suunnan päättää yleisö! Marika Väisäsen interaktiivinen elokuva ei anna valmiita vastauksia, vaan kehottaa pohtimaan miten haluamme, että ruoka jota syömme, elämänsä elää. Vaikuttaminen tapahtuu lopulta kauppareissulla.

Tekijävieraiden juhlaa ja monipuolista oheisohjelmaa

Vuoden 2015 SINFF on tekijävieraiden juhlaa. Festivaalille saapuu ennätysmäärä tekijävieraita kertomaan elokuvista ja vastaamaan yleisön kysymyksiin. Paikalle näytöksiin saapuvat muun muassa Karsinasta kauppaan -elokuvan ohjaaja Marika Väisänen ja yrittäjyyden ja suurpetopolitiikan suhteesta kertovan Taigan Tuulet – elokuvan ohjaaja Kai Kuntola. Kansainvälisiä vieraita saadaan Venäjältä, kun Vienanmeren saaren ainutlaatuisesta ekosysteemistä kertovan Lake in the Sea (2014) -elokuvan tekijät saapuvat festivaalin vieraiksi Savonlinnaan.

Osana Savonlinnan kansainvälistä elokuvafestivaalia järjestetään myös ensimmäistä kertaa Elokuvapiknik. Riihisaaressa illalla 22.8. järjestettävällä tunnelmallisella elokuvapiknikillä kuullaan elävää musiikkia ja nähdään sarja elokuvia, jotka käsittelevät Saimaan monimuotoista luontoa ja sen asukkeja eri vuosikymmeniltä. Elokuvapiknik järjestetään yhteistyössä Savonlinnan kulttuuripalvelujen kanssa ja sinne on yleisöllä vapaa pääsy.

Festivaalin oheisohjelmaan kuuluu lisäksi suosittu festivaaliklubi, eläimen asemaa kuvissa käsittelevä asiantuntijaseminaari sekä lapsille ja nuorille suunnattu, luontoteemaan kytkeytyvä taidetyöpaja.

 

Ohjelmisto ja aikataulut
www.sinff.fi

Pysy ajan tasalla
www.facebook.com/luontoelokuvafestivaalit

SINFF15_FBcover

festivaaliluontoelokuvaSavonlinnan luontoelokuvafestivaalit

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.