Vieraslajien torjuntaan voi nyt ryhtyä helposti. Jos ei halua, ei tarvitse sovittaa kalentereita tuttavien kesken eikä kutsua koko kylää talkoisiin. Liittymällä Soolotalkoisiin voi kitkemispuuhiin ryhtyä vaikka yksin ja itselle sopivana hetkenä.

Valtakunnallisia vieraslajitalkoita vietetään 17.5.-22.8.2021 ja soolotalkoisiin voi liittyä milloin vain. Alkuun pääsee lataamalla puhelimeen iNaturalist-sovelluksen, jonka avulla kerätään havaintoja ja torjuntatietoa vieraslajeista. Lisäksi voi ilmoittaa talkoistaan lomakkeella, jolloin osallistuu tuotepalkintojen arvontaan. Sitten vain hommiin! Soolotalkoissa torjutaan jättipalsamia, komealupiinia ja kurtturuusua.

Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, joka vie tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta ja heikentää kasvilajiston monimuotoisuutta. Se leviää tehokkaasti siementensä välityksellä. Nyt onkin oikea aika kitkeä jättipalsamia, kun se ei vielä kuki tai siemenet eivät ole vielä kypsyneet. Kasvi irtoaa maasta juuripaakkuineen helposti vetämällä.

Osallistuin soolotalkoisiin kitkemällä jättipalsamia Espoossa oman kasvimaapalstani läheisyydessä ja viereisen metsän reunasta. Tähän tarvitaan maanomistajan lupa, joten laitoin kaupungille sähköpostia. ”Saat mielihyvin kitkeä jättipalsamia”, minulle vastattiin. Laitoin siis saappaat jalkaan ja puutarhakäsineet käteen, ja ryhdyin puuhaan. Melko hikisen tunnin jälkeen koossa oli pieneen jätesäkkiin mahtuva kasa pehmeitä pitkiä varsia. Vein säkin sekajätteeseen, sillä maahan jätettynä kitketytkin kasvit voivat alkaa kasvattaa uusia versoja. Suuremman määrän voisi myös mädättää jätesäkeissä ennen kompostointia.

Palaan samaan puuhaan vielä toisen kerran, ja taas ensi kesänä. Sitkeällä kitkemistyöllä jättipalsamin saa häviämään kasvupaikaltaan ja tilalle voidaan toivottaa tervetulleeksi vaikka mesiangervo ja horsma.

Lisäsin kuvan kitkemispaikalta iNaturalist-sovellukseen ja merkitsin havainnon kuuluvaksi Vieraslajien torjunta Suomessa -projektiin. Näin tärkeä tieto vieraslajin kasvupaikasta ja talkoista tulee projektin tietoon.

Lue lisää Soolotalkoista.

Lue lisää jättipalsamista ja sen torjunnasta.

Kerro oma luontotekosi Suomen Luonnon kesäkisassa!
Tekonsa kartalle lisänneiden kesken arvotaan repullinen luontokirjoja!

jättipalsami

Kuvassa keskellä jättipalsami odottaa kitkijää. Kuva Elina Juva.

haitallinen vieraslajijättipalsamiluontotekonisoolotalkootvieraslajivieraslajien torjunta

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.