Sain elo-syyskuun vaihteessa Kallavedestä 1,3-kiloisen ruutanan. Savustin sen lahnojen kanssa ja söin. Ei ollut hassumpaa. Miksi ruutanaa pidetään kelvottomana ruokakalana? Onko muilla kokemusta ruutanan syömisestä?

Kookkaita ruutanoita ei saada paljoa saaliiksi. Usein kalastajat jo pelkästä uteliaisuudesta valmistavat tuollaisen kalan jollain tavoin ja tekevät kysyjän mainitseman havainnon. Niin olen itsekin tehnyt, ja ruutanahan oli kelvollista syötävää.

Mielenkiinnon vuoksi olen myös savustanut ja paistanut pikkulammen pieniä ruutanoita. Niistä ei ollut ruokakaloiksi, koska mudan maku tuntui vahvana. Se on peräisin yhdisteistä, joita joutuu kalaan ravinnon, ihon ja kidusten kautta veden mukana. Maun saa ruutanoista kuten muistakin kaloista pois sumputtamalla niitä esimerkiksi järvi- tai lähdevedessä viikon verran.

Ruutanan hyljeksintä ruokakalana on perua niiltä ajoilta, jolloin kalojamme käytettiin ravinnoksi monipuolisesti. Pikkuvesien ruutanoiden huono maku tuli varmasti kokeiltua noina aikoina niin monta kertaa, että asia oli yleisesti tiedossa. Tuota tietoa on sitten viljelty laajemmin. Kookkaankin ruutanan maine ruokakalana on huono nykyisin, kun kalojen käyttö ruokapöydässä on muutenkin kaventunut pääosin muutamaan lajiin.

Pikkuruutanoistakin saa maukasta kalaa, kun noudattaa 1909 painetussa A. J. Melan Suomen Luurankoiset -teoksessa painettua ohjetta: ”Elää mätänevillä kasviaineilla, toukilla ja hyönteisillä; hyötyy lihavaksi jos veteen panee lampaan lantaa, keitettyjä herneitä, maidossa liotettua vehnäleipää j.m.s. ja tulee näin lihotettuna sangen hyvänmakuiseksi.” Jos kookas ruutana ei satu saaliiksi, niin tällä ohjeella pääsee ruutanan makuun parissa kolmessa vuodessa.

ruutana

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.