Miksi ruutana kestää kuivalla maalla elossa paljon pitempään kuin särki? Elävää ruutanaa voi kuljettaa korissa tuntikausia, mutta särki kuolee neljännestunnissa.

Ruutanaa on suosittu elävänä täkykalana sen sitkeähenkisyyden vuoksi. Lammesta tai lammikosta pyydetyt ruutanat kestivät kuljetusta ja säilytystä kosteiden lepänoksien seassa tuntikausia ennen esimerkiksi pitkänsiiman syötitystä.

Sitkeähenkisyys johtuu ennen kaikkea siitä, että ruutanan kidukset ja iho säilyvät kosteina hyvin pitkään. Ruutanan iholla on runsas limakerros ja kidukset ovat hyvässä suojassa kiduskansien alla. Ne eivät kuivu niin nopeasti kuin särjellä. Kidusten kosteat pinnat mahdollistavat hengityksen ilmassakin.

Kidusten kuivuessa kalojen hapensaanti ehtyy nopeasti ja kalat menehtyvät. Ei täkyruutanoitakaan saanut säilyttää auringonpaahteessa tai rutikuivassa korissa vaan ne peitettiin tai sijoitettiin kosteisiin sammaliin tai lehviin, joille saatettiin kuljetuksen ja säilytyksen aikana ajoittain pirskottaa vettä.

Elävien täkykalojen käyttöä ei nykyisin pidetä suositeltavana muun muassa vapaa-ajankalastajille osoitetussa Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen ja Suomen Kalamiesten Keskusliiton laatimassa kalankäsittelyohjeistossa.

 

ruutana

Tilaa Suomen Luonto

Suomen Luonto on ajankohtaisen ja innostavan luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.