Pitkän talven jälkeen mökin ovi avautuu kirskahtaen ja kasvoille löyhähtää ummehtunutta ilmaa. Kevätaurinko valaisee puikulaiset papanat mökin keittiönpöydällä. Täällä on taas vietetty koko talvi sinänsä söpöjen jyrsijöiden juhlia. Suomen Omakotiliiton talouspäällikkö Katja Keräsen mukaan näky on monelle mökkeilijälle varsin tuttu.

”Esimerkiksi metsähiirtä ei estä juuri mikään, jos ruokaa vain on tarjolla. Kun hiiri asettuu talveksi asumaan, se rikkoo ja sotkee paikkoja. Odotettu mökkiloma alkaa silloin papanoiden siivoamisella ja pyykkisavotalla.”

Keräsen mukaan kannattaa huolehtia siitä, ettei jätä mökille talven ajaksi tarjolle ruokaa tai esimerkiksi saippuoita tai kynttilöitä, jotka kiinnostavat nälkäistä jyrsijää.

”Suosittelen kokeilemaan sähköllä toimivia karkottimia, jotka pitävät hiirille epämieluista ääntä. Itselläni on niistä todella hyviä kokemuksia.”

Tärkein toimenpide talvikuntoon laitettavalla kesä­mökillä on kaiken jäätyvän veden poistaminen, sillä vesi­vahinkoihin varautuminen on paljon pienempi vaiva kuin vesi­vahingon hoitaminen. Vesivahinko tuhoaa mökin rakenteita ja aiheuttaa haittoja hengitysilmaan.

”Putkirikko voi pahimmillaan homehduttaa rakenteita”, Keränen toteaa.

Varautumisella Keränen tarkoittaa yksinkertaisimmillaan mökillä käytettyjen vesiämpäreiden tyhjentämistä vedestä. Myös pihan kukkaruukut kannattaa tyhjentää, etteivät ne talvipakkasilla halkea. Juoksevaa vettä käyttävissä mökeissä tyhjennetään myös mökin vesiputket. Mökin vessaan ja lattiakaivoon voi varmuuden vuoksi kaataa myös tilkan pakkasnestettä jäätymisen ehkäisemiseksi.

”Omalla mökilläni otan lähtiessäni aina pumpun pois päältä, näin vesivahingon sattuessa mökkiin pääsevä vesimäärä minimoidaan. Jätän myös vesiputkia sisältävät kaapit, kuten roskiskaapin auki, jotta talvella lämmitetyn mökin lämpö ulottuisi myös vesiputkiin. Myös rännit kannattaa puhdistaa huolellisesti, että sadevesi ohjautuu varmasti pois mökin rakenteista”, Keränen neuvoo.

Kuiva pakkasilma  tuulettaa kosteuden rakenteista.

Mökkiä talviteloille laitettaessa kannattaa pohtia myös mökin ilmanvaihtoa talven aikana. Moni sulkee talveksi ilmanvaihtoluukut suojautuakseen kosteudelta ja tuholaisilta, silloin ilma kiertää vain takkahormin kautta. Ilman seisoessa kaikki sisätilojen kosteus imeytyy mökin materiaaleihin ja rakenteisiin. Perusilmanvaihto tarkoittaa raitis- ja poistoilmaventtiilien asentamista esimerkiksi ikkunoiden yhteyteen. Moni jättää Keräsen mukaan venttiilit asentamatta ajatellessaan, että viileä ilma ei tee rakenteille hyvää. Mökkeilijän ei kuitenkaan kannata pelätä pakkasilmaa.

”Pakkanen kannattaa päästää mökkiin, sillä pakkasilma on kuivaa ja tuulettaa rakenteita, joihin on mahdollisesti kertynyt kosteutta.”

ilmanvaihtomökkisyksytalvi

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.