Suomen Luonnon lukija lähetti kuvan Naantalista, josta hän löysi jo tiistaina 21. kesäkuuta poimintakypsiä mustikoita. Paikka oli lähellä Ukko-Pekan siltaa ja presidentin kesäasuntoa, puoliavoimessa kalliomännikössä, jonka ympärillä oli kosteita painanteita. Mustikat olivat tummuneet sinisiksi ja maistuivat lukijan mukaan makeilta.

Onko mustikkasato kypsymässä tavallista aiemmin?

”Vastaus on kyllä”, sanoo tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitokselta. ”Ensimmäisiä mustikoita on poimittavissa paikkapaikoin jo ennen juhannusta. Toki yksilöitä on vähän, mutta ei tämä ennen juhannusta kovin yleistä ole.”

Mustikan pääsato kypsyy tavallisesti Etelä-Suomessa kesäkuun loppuun mennessä. Vaasa–Joensuu-linjalla kypsyminen tapahtuu noin neljä päivää myöhemmin, Kainuussa ja Pohjanmaalla viimeistään heinäkuun toisella viikolla ja Lapissa heinäkuun jälkipuoliskolla.

Nyt mustikka on kiirehtinyt muutamia päiviä näiden keskiarvojen edelle. Salon mukaan varhaisimpia poimintapaikkoja ovat aina juuri sellaiset kasvupaikat, joilla kuvan lähettänyt lukija on vieraillut.

”Parhaita ovat ympäristöt, jotka pystyvät keräämään poikkeuksellisesti lämpöä: kalliot, isojen kivien vierukset ja kangasmaa. Ne ovat kuitenkin myös hyvin ääreviä ja kuivia paikkoja, eli niissä on oltava valuvesiä tai muutoin kosteaa. Muuten mustikat kuivuvat, kun on tuulta ja auringonpaistetta, ja raakileet voivat pudota pois.”

Viime päivien sää on ollut Salon mukaan mustikkasadon kannalta otollinen: vuoroin hellettä ja vuoroin sadetta. Näin kelien pitäisi jatkua, jotta raakileet kehittyvät tummuessaan hyvin.

marjasatomarjatmustikka

Tunne luontosi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.