Normaalit rautalankakatiskat ovat erittäin vaarallisia saimaannorpan kuuteille, jotka pyrkivät katiskoihin kalasaaliin perässä. Katiskan nielu on kuitenkin pienellä vaivalla vahvistettavissa sellaiseksi, ettei norppa pääse tunkeutumaan sen sisään.

Kuuttien pääsy katiskaan voidaan estää esimerkiksi rautalangalla, järeällä nippusiteellä tai muulla riittävän kestävällä materiaalilla. Katiskan nielu ei saa venyä yli 15 sentin suuruiseksi.

”Itse ostin rautakaupasta noin 5 cm katiskaa korkeampia 10 mm:n paksuisia harjateräspuikkoja ja kiinnitin ne rautalangalla 10 cm:n etäisyydelle toisistaan katiskan nielun eri puolille”, kertoo Etelä-Savon ELY-keskuksen kalatalouspäällikkö Jorma Tiitinen.

Tiitisen mukaan puikot voi katkoa valmiiksi kaupassa, eivätkä tarpeet maksa paljoa. Hän sanoo myös huomanneensa, etteivät rajoittimet pienennä saalista. ”Kalaa on riittänyt syötäväksi ja jopa pakastimeen asti.”

Kalastus on norppa-alueilla kielletty katiskoilla, joissa ei ole norpan pitävää nielunrajoitinta. Metsähallituksen kevään valvonnoissa on käynyt ilmi, että lähes puolet katiskoista on ollut laittomia.

 

 

 

kalastuskatiskakuuttisaimaannorppa

Tilaa uudistunut Suomen Luonto!

Tunne luontosi ja tue luonnonsuojelua, tilaa lehti tai digilukuoikeus!