Mikä mahtaa vaivata karviaispensasta? Viime vuonna tälläistä ei näkynyt, ja sato oli hyvä. Nyt jouduin leikkaamaan kaksi kolmasosaa pensaasta pois, koska kaikki oksat, joissa tätä esiintyi, olivat kuolleet.

 
Pensaiden, kuten vaikkapa herukoiden, kuolleissa oksissa kasvaa toisinaan tiheästi pieniä, vaalean tai kirkkaan punaisia näppylöitä. Usein niitä kasvaa koko oksan pituudelta.

Sieni kuuluu punanäpyn (vanha nimi punapahkasieni) kasvustoon. Tämä sieni kuuluu kotelosieniin, tarkemmin kotelopulloisiin, jolloin alustapahkaan ovat uppoutuneet varsinaiset itiöemät, kotelopullot. Yleisimmillään laji on suvuttomasti lisääntyvänä, anamorfina, mutta usein anamorfien näppyjen ohessa näkee myös suvullisesti lisääntyviä, teleomorfeja, punanäppyjä joka ovat pienten punaisten pallosten rykelmiä.

Punanäppy kasvaa yleensä kuolleisiin, tikkumaisen ohuisiin oksiin, varjoisiin paikkoihin, lähelle maanrajaa. Se on hyvin yleinen lähes koko maassa. Laji kasvaa useimmiten kuolleella puualustalla, muun muassa koristepensaissa, kuten kanukoissa, siperianhernepensaassa, happomarjoissa ja herukoissa ja lehtipuilla, luultavasti havupuullakin. Luonnon puuvartisista sitä löytää esimerkiksi tuomen oksilta ja jopa näsiältä.

Punanäppy ei ole yleensä kovin haitallinen, mutta voi tappaa heikentyneen pensaan oksistoa ja aiheuttaa kasvien oksiin ja haaroihin versotautia.

marjapensaspunanäppy

Anna luonto lahjaksi

Suomen Luonto on ajankohtaisen luontotiedon aarreaitta!
Tilaamalla tuet luonnonsuojelutyötä.
Joulutarjous lehti+digi 59,50 €/vuosi