Jos seisot pusikossa esimerkiksi hakkuuaukion laidalla ja ääntelet nasaalisointuisesti nöh, nöh, nöh voit saada seuraksesi hirvenvasan tai useamman. Sillä tavalla emo kutsuu jälkikasvuaan. Uroksen sen sijaan voi houkutella paikalle kumealla uah, uah, uah -ääntelyllä, sillä uros luulee ääntelijää kilpailijakseen ja rientää ottamaan selvää asiasta.

Monet luontokuvaajat osaavat matkia hirviä taitavasti ja pystyvät siten houkuttelemaan ne kuvausetäisyydelle.

Olen itsekin kokeillut metodia, mutta aika ja paikka eivät ehkä ole olleet oikeat. Tai sitten äänenmuodostuksessa on ollut jotakin vikaa.

Kokeile sinä. Ääninäytteessä öhkii nuori hirvisonni kiima-aikana syyskuun puolivälissä Suonenjoella.

Äänite: Lauri Hallikainen

Hirvi

Alces alces

Tuntomerkit: Iso nisäkäs, sonni voi painaa jopa 600 kiloa. Turkki on ruskea ja jalat vaaleat. Sonneilla on sarvet, jotka putoavat kiiman jälkeen.

Ravinto: Kasvinsyöjä. Melkein kaikki kelpaa oksia myöten. Hirvi syö 10 kiloa kasveja päivässä.

Lisääntyminen: Kiima syys–lokakuussa, kantoaika on kahdeksan kuukautta.

Kannan koko: Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen hirvikanta oli viime syksyn metsästyksen päättymisen jälkeen noin 85 000 yksilöä. Vasat syntyvät touko–kesäkuussa ja kun uusi metsästyskausi alkaa ensi syksynä, on hirvien määrä yli 100 000. Viime syksyn hirvisaalis oli 44 100 hirveä.

Tiesitkö: Hirvi oli kuolla sukupuuttoon 1900-luvun alussa, jolloin Suomessa oli enää muutamia kymmeniä hirviä. Kanta elpyi suojelun ansiosta.

hirviluonnonääninisäkkäiden ääniä

Tunne luontosi, tue luonnonsuojelua

Suomen Luonnosta saat ajankohtaista luontotietoa ja
innostavia vinkkejä luonnonharrastukseen.
Tilaamalla tuet Luonnonsuojeluliiton työtä.